Oostzaanse werkgroep stimuleert in proeftuin bewustwording voor biodiversiteit

Algemeen
Op de natuurvriendelijke oever. Links Bianca Kral, midden Edwin van der Linden, rechts Hester Stroo.
Op de natuurvriendelijke oever. Links Bianca Kral, midden Edwin van der Linden, rechts Hester Stroo. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Biodiversiteit, een modewoord? Nee, dat niet, maar wel het gesprek van de dag. Biodiversiteit is de afkorting van ‘biologische diversiteit’ en staat voor de hele verscheidenheid aan levensvormen (onder andere planten en dieren) en ecosystemen op aarde. Hoe diverser het groen, hoe robuuster het groen bestand is tegen plagen of ernstige problemen zoals klimaatverandering. De Werkgroep Biodiversiteit Oostzaan is blij met de aandacht hiervoor. De natuur heeft hoge nood, die mag best een handje geholpen worden. Elke vorm van aandacht voor dit onderwerp is belangrijk. Het is pure noodzaak en gelukkig staat de gemeente in dit opzicht vierkant achter de groep van twaalf vrijwilligers die de handen uit de mouwen steekt. De subsidie die wordt verschaft is meer dan welkom en het stuk grond dat de gemeente beschikbaar stelt aan De Dors nabij de rotonde, is voor de groep een fantastische plek om de activiteiten op te ontwikkelen.

door Barbara van Wijk

“Wij zien in Oostzaan veel kansen om de biodiversiteit te vergroten. Het stuk grond op De Dors bestaat nu bijvoorbeeld voornamelijk uit kort gemaaid gras. Voor vrijwel alle diersoorten staat dat gelijk aan een woestijn. Stel, je bent een eend. Eenden eten zaden. Er is daar nu dus geen eten voor ze te vinden en geen schuilmogelijkheid om bijvoorbeeld een nest te kunnen verstoppen”, aldus Edwin van der Linden, woordvoerder van de groep. 

Het viel een aantal betrokken inwoners van Oostzaan op dat er op diverse plekken in het dorp beplanting werd verwijderd uit de openbare ruimte, zij bleken andere ideeën te hebben over natuurbeleid. Zij bundelden hun krachten en gingen in gesprek met de wethouder en de betrokken groenbeheerder van de gemeente, die het stukje grond aan de Dors ter hoogte van Skoonzicht ter beschikking hebben gesteld. Dat wordt bewerkt, beplant en onderhouden zover dit nodig is. 

Deze ‘Biodiversiteitstuin De Dors Oostzaan’ zal, naast het creëren van een natuurlijke leefomgeving voor flora en fauna, een educatieve functie krijgen met als doel bewustwording voor biodiversiteit door middel van burgerparticipatie. Het is een testproject voor zowel de werkgroep als voor de gemeente. Er zal gemonitord worden hoe het perceel zich zal ontwikkelen. Gemeente Oostzaan kan bijvoorbeeld kijken welke aanplant geschikt is voor meer locaties in het dorp waardoor op langere termijn de onderhoudskosten omlaag kunnen. Voor de werkgroep een test of het perceel mensen nieuwsgierig maakt om meer over biodiversiteit te leren.

Het gaat dus om bewustwording voor biodiversiteit en om inwoners van Oostzaan, groot en klein, weer dichter bij de natuur brengen. Alle leerlingen van de basisscholen van Oostzaan buitenlessen geven. De lessen bij de schooltuinen zijn alleen voor groep 5 en/of 6. Schoolpleinen vergroenen, uitleggen wat men kan doen tegen hittestress en wateroverlast in eigen tuin. 

Als er weinig divers groen is, wordt de kans op plagen groter. Minder groen betekent indirect ook minder vogels. Minder vogels betekent dat er minder insecten worden gegeten. Enkele jaren geleden kreeg de buxusmot daardoor bijvoorbeeld de kans in Oostzaan om zo’n beetje alle buxussen volledig kaal te vreten. Koolmeesjes zijn gek op die rupsen, maar daarvan zijn er door allerlei redenen de laatste jaren veel minder… en dus konden die rupsen zo ver gaan dat alle buxussen in Oostzaan nu dood zijn. Dit is een voorbeeld op kleine schaal, maar ook op wereldschaal gaat dit principe op. 

Met de eikenprocessierups is er sprake van hetzelfde voorbeeld; vermindering van het aantal vogels dat de rupsen opeet, waardoor er veel te veel overleven. Daarbij staan de eikenbomen vaak in lanen bij elkaar; helemaal niet divers dus en dat maakt, dat de rupsen gemakkelijk van de ene boom naar de volgende kunnen. Indien er andere boomsoorten tussen waren geplant, was dit probleem nooit ontstaan. 

In de groep zitten enkele mensen met soortenkennis en kennis van ecologie en biodiversiteit. Samen hebben zij aan de hand van de grondeigenschappen bekeken welke soorten planten daar goed op zouden kunnen groeien. Zij gaan bijvoorbeeld vuilbomen planten, omdat die maandenlang een bron van voedsel zijn voor veel verschillende insecten. Op die insecten komen dan weer vogels af. Ook zaaien ze een deel van het stuk grond in met diverse bloemenmengsels. Het is daarna de bedoeling dat het onderhoud aan het groen zo laag mogelijk is. Ze willen juist ook laten zien, door het maken van de juiste keuze van beplanting, dat je er daarna in principe geen omkijken meer naar hoeft te hebben. Ook als bepaalde planten het minder goed doen, dan zullen die niet worden bijgemest of extra worden bewaterd. In die zin zal de natuur het zelf regelen. Ze kiezen voor soorten waarvan verwacht wordt dat bewoners daar ook enthousiast van worden; doordat er mooie verhalen bij kunnen worden verteld bijvoorbeeld, of doordat je de plant kunt eten of doordat hij verrassend lekker ruikt. 

De groep is de gemeente dankbaar voor het in bruikleen geven van deze ideale locatie. Ideaal qua ligging en grootte voor het beoogde doel. Gemeente Oostzaan steunt het initiatief van de werkgroep biodiversiteit Oostzaan door de groep te ondersteunen met kennis en een budget om het perceel in te richten. Voor meer info: www.facebook.com/groups/539972147792815