De schoonheid van de natuur in beeld

Algemeen
Mooie Hollandse luchten in combinatie met water zijn bij Pauli favoriet.
Mooie Hollandse luchten in combinatie met water zijn bij Pauli favoriet. (Foto: Pauli van Oort)

LANDSMEER – De foto’s die Pauli van Oort maakt, met name van de schoonheid van de natuur, spreken dusdanig aan dat ze vaak aanvragen ontvangt van mensen die een foto van haar willen hebben of haar willen inhuren. En dat terwijl ze daar helemaal niet op uit is. Ze wordt ook regelmatig gevraagd om een excursie te leiden. Dat wil ze zelf ook. Bij het IVN Twiske, waarvoor ze op vrijwillige basis de communicatie verzorgt, volgt ze een opleiding tot natuurgids. Zodra die is afgerond – in juni 2023 – wil ze met natuurliefhebbers die graag fotograferen het Ilperveld of het Twiske in om de liefde voor de natuur en voor het fotografisch vastleggen van flora en fauna te delen.

Door Marcel van Stigt

De natuur in en foto’s maken, met name van mooie Hollandse luchten in combinatie met water. Als inwoonster van Landsmeer hoeft ze daar niet ver voor te rijden, het Twiske en het Ilperveld liggen immers om de hoek. Toch ontdekte Pauli van Oort dat pas echt toen de coronacrisis allerlei obstakels opwierp. “Als uitlaatklep ben ik meer naar deze twee gebieden gegaan, daar meer in details gaan kijken. En toen dacht ik: wacht eens even, er ligt hier prachtige natuur in de buurt.” 

Hier wilde ze werk van maken. Vrijwilligerswerk, wel te verstaan. Ze zocht na haar pensioen aansluiting bij een organisatie waarvoor ze zich belangeloos zou kunnen inzetten, met fotografie als leidraad, en waar ze meer te weten zou kunnen komen over de natuur. Met dergelijke ambities is het maar een kleine stap naar Het IVN, de vereniging voor milieu-educatie die onder meer met een afdeling in Het Twiske actief is. Ze heeft zich aangemeld bij het IVN Twiske en verzorgt de communicatie. Ook volgt ze een opleiding tot natuurgids. Want ze wil na de afronding met natuurliefhebbers op pad die graag foto’s maken. 

Het gaat er bij haar niet zozeer om de technieken aan te leren, al kom je natuurlijk wel tot beter resultaten als je weet waarop je moet letten. Haar drijfveer is meer de verwondering te delen die ze zelf ervaart bij haar wandelingen door het Twiske en het Ilperveld. “Als je goed kijkt, zie je zoveel meer”, stelt ze. “En ik zie overal een plaatje in. Als mijn oog ergens op valt, ga ik dieper kijken, en dan zie ik meer details. Niet alles wat vliegt is bijvoorbeeld een bij. Ik kijk naar vogels, maar ook naar planten. Sommige planten komen specifiek in het Twiske voor. We hebben hier echt iets mooie gecreëerd. Maar ik kom ook bijzondere dieren tegen. Ik loop bijvoorbeeld vaak in het deel De Blokken om vlinders te zoeken. En laatst ben ik met mijn man om zes uur ’s ochtends met een bootje het Ilperveld in geweest. Alles ontwaakt dan. Vele weidevogels zijn er niet meer, maar wel purperreigers en zilverreigers. Ik heb toen één purperreiger en twee zilverreigers op één foto kunnen krijgen.”

Vooral haar oog voor details is bepalend voor het succes van haar foto’s. Een manier van kijken die ze in haar vroegere baan ook al toepaste. “Ik hielp organisaties bij transities. En met een frisse blik van buitenaf zie je meer dan van binnenuit. Ik doorgrondde het systeem en ik maakte onzichtbare dingen zichtbaar. Als het bijvoorbeeld niet boterde in een team, dan lag daar vaak een bepaalde dynamiek aan ten grondslag. Als een leidinggevende zijn rol niet oppakt, neemt een medewerker die plek onbewust in. Zo werkt het systeem. Vaak wordt dan een training of avondje bowlen georganiseerd om de problemen op te lossen, maar het gaat om bewust worden van wat er speelt en iets in beweging brengen. Systemisch bewustzijn. Iedereen heeft het, maar het moet wel wakker worden geschud. Waarnemen, observeren – dat is de link met fotografie.”

Waarnemen en observeren, elementen zichtbaar maken die bedekt leken – Pauli doet het, met camera in de aanslag, als ze door Het Twiske of het Ilperveld loopt. Ze maakt haar foto’s zo puur mogelijk, zonder ze te bewerken. Deze passie wil ze delen met natuurliefhebbers. “Samen met een groep liefhebbers de schoonheid van de natuur beleven en die in beeld brengen, dat wil ik volgend jaar als natuurgids doen.”

Meer weten over het werk van Pauli van Oort? Kijk op https://paulipuur.weebly.com/

Pauli hoeft het nooit ver te zoeken om een fraai plaatje te maken.
Afbeelding
Afbeelding