Oostzaans eendenparadijs Ducktopia moet wandelpark worden

Algemeen
Burgemeester Cor en secretaris Willemijn.
Burgemeester Cor en secretaris Willemijn. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Staat Oostzaan niet al van oudsher bekend als het kippen- en eendendorp? Oostzaners werden in de negentiende eeuw Doppehokkers genoemd omdat ze van de pelmolens het afval (opgeslagen in de doppenhokken) kochten, als voer voor de vele eenden die in Oostzaan gehouden werden. Oostzaanse eendenboeren handelden in de eieren en het vlees. Op een aantal schilderijen zijn de vele eendenhokken te herkennen en ook de Oudheidkamer heeft nog flink wat foto’s van het ‘eendendorp’.   

door Barbara van Wijk

Maar een ‘eendendorp’ is er in Oostzaan weer. Sinds 2019 bestaat in Oostzaan Ducktopia, met Cor Hottentot (67), als ‘burgemeester’ en Willemijn de Bok als ‘secretaris’. Cor trok zich het lot van de vele Muskuseenden in Oostzaan aan. “Er waren te veel eenden in het dorp te vinden. Ze zaten overal en dat gaf overlast voor de mensen en voor het verkeer. Er werden steeds meer eenden doodgereden. Omdat mensen de eenden voerden, kwamen ze telkens op dezelfde plekken terug en dán krijg je overlast. Ik kan het wel van de daken roepen: mensen, voer de eenden niet. Als je ze voert, blijf je er last van houden. Ze komen dan telkens op die plek terug.” 

Hoe komen zoveel eenden in Oostzaan terecht? Het begon in de tijd van de vele eendenboeren die de muskuseenden gebruikten als broed-eenden. Maar toen de handel steeds minder werd waren ze niet meer nodig. Ze lieten deze dieren los. En zo is het gekomen. Maar een misverstand is dat Muskuseenden vier nesten per jaar met zo’n tien of meer pulletjes krijgen. Alhoewel… ze krijgen ze wel, maar ze brengen maar één nest met een stuk of zes, zeven pulletjes per jaar groot. De rest van de nestjes overleeft de vraatzucht van de reiger of de snoek niet. Ook wordt hun aantal uitgedund door de regelmatig heersende eendenpest, een zeer besmettelijke ziekte waar de eenden aan bezwijken. Afgelopen zomer, tijdens de diverse hittegolven, hebben circa vijfentwintig eenden deze epidemie niet overleefd.  

Zorgplicht

De gemeente heeft feitelijk een zorgplicht voor deze mooie dieren. Ze kon twee dingen doen: óf ze allemaal afmaken, of ze verzorgen. “Gelukkig koos de gemeente voor verzorgen en daar was ik blij mee”, zegt Cor. “We kregen voor dit doel een prachtig stuk land van maar liefst tienduizend vierkante meter voorzien van een prachtige vijver, bomen, struiken, en een weelderige begroeiing. Het ligt onder de elektriciteitsdraden naast de A7, dus een gebied dat nergens anders voor gebruikt kan worden, en dáár is langzamerhand een paradijselijk resort voor eenden ontwikkeld.  

Cor ging hoogstpersoonlijk Oostzaan in om te zoeken naar de waggelende goedzakken. Hij ving ze om ze allemaal bij elkaar in dit luilekkerland te huisvesten. Ze kunnen hier naar hartenlust kwaken, zwemmen, smikkelen, kortom… rustig leven. Samen met Willemijn, de buurvrouw, verzorgt Cor niet alleen de nu circa honderd dieren, maar ontwikkelen zij ook het gebied verder, zodat de eenden hier zorgeloos en veilig kunnen voortbestaan.  

Niet alleen voor eenden

Het eendenterritorium is zó bijzonder dat het gewoon zonde is om het alleen toegankelijk te houden voor de eenden. Cor en Willemijn hebben het plan opgevat om er een wandelpark van te maken voor mensen die rust opzoeken. Voor mensen die kunnen genieten van de uitzonderlijke natuur hier in dit gebied. Het zou leuk zijn om er wandelpaden aan te leggen, een gezellig zithoekje bij te realiseren, her en der wat bankjes te plaatsen, wat relax-plekjes en een picknick-tafel. Plannen genoeg. Een aanvraag ligt al bij de gemeente en Cors en Willemijns handen jeuken om te beginnen met het aanleggen van de wandelpaden, maar er is zoveel meer ook nog te doen. Wie o wie komt helpen? 

Wie helpt?

Wat zouden deze beide dierenliefhebbers blij zijn met wat helpende handen. Zijn er vrijwilligers die het leuk vinden om met elkaar dit eendenplekje om te toveren tot een eenden-eldorado? Er moeten nog wat kooien gebouwd worden, de dieren moeten gevoerd worden, en de beplanting heeft verzorging nodig. Wie een paar uurtjes per week of per maand zou willen helpen, wordt met open armen ontvangen.  Zo ook worden donateurs of sponsors met blijdschap begroet. Elke euro is welkom, want buiten een kleine subsidie van de gemeente worden alle kosten door Cor zelf bekostigd, wat niet de bedoeling is. Een donatie kan worden gedaan via bankrekening NL20KNAB 0509 6656 75?t.n.v. muskuseend Oostzaan.