Panorama van Oostzaan feest der herkenning

Algemeen
Veel belangstelling voor het schilderij.
Veel belangstelling voor het schilderij. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Na tweeëneenhalf jaar kan Oostzaan eindelijk kennismaken met het unieke Panorama van Oostzaan, waar Ria Bisseling en Annet Schrander hun beste kunnen in hebben gestoken. Een Panoramaschilderij is organiek een cirkelvormig schilderij (van 360 graden) waarin de beschouwer als het ware wordt geabsorbeerd. Hij staat te midden van een geschilderde werkelijkheid.  

Een lintdorp als Oostzaan leent zich niet voor een cirkelvormig schilderij, maar de schilders hebben heel goed begrepen waar Oostzaan zich wél voor leent, namelijk voor een lintvormig schilderij dat in dezelfde vorm als het dorp op het doek wordt weergegeven. In de lengte dus en volgens het authentieke beeld van Oostzaan. Daarmee is dit panorama al bij voorbaat een historisch document. Een document dat aangeeft hoe Oostzaan er in 2020 uitzag, exact zoals de gebouwen er toen uitzagen, de meeste tot in detail weergegeven. Zelfs de hoogspanningsmasten zijn niet vergeten, de pilaren van het viaduct zijn hier nog grijs, de regenboogkleuren zijn later aangebracht. De cadeauwinkel van De Klerk staat er nog op, en de vele details maken dit schilderij tot een feest der herkenning. Mensen herkennen hun huis, de school waar ze op gezeten hebben, de plek waar ze gespeeld hebben enz. Dit is echt zo’n schilderij waar je niet op uitgekeken raakt. Er hebben al verbouwingen plaatsgevonden en huizen zijn uitgebreid, waardoor dit panorama nu al historische waarde heeft.    

Afgelopen zaterdag presenteerden de beide dames hun kunstwerk, waarbij een opvallend groot aantal belangstellenden aanwezig was. Rob van Laere, de vroegere straathoekwerker en enthousiast verzamelaar en kenner van kunstwerken van de beide kunstenaars, verrichtte de officiële openingshandeling. In zijn lovende openingsspeech zei hij dat de beide kunstenaars hier daadwerkelijk iets groots hebben volbracht. Het is dan ook heel knap geschilderd met een groot oog voor kleine details. 

Te bezichtigen bij Evean Lishof, Lisweg 255 in Oostzaan. Dagelijks open. Geen afspraak nodig.  

Barbara van Wijk  

Een feest der herkenning.
Een geschilderde werkelijkheid.