Bloemen voor trouwste DEV-lid

Algemeen
Vanaf links: Hetty de Lange, Adri Kroonenburg en Josien Broers.
Vanaf links: Hetty de Lange, Adri Kroonenburg en Josien Broers. (Foto: Barbara van Wijk)

door Barbara van Wijk

OOSTZAAN - Adri Kroonenburg is eenennegentig jaar, maar je hoeft haar over gymnastiek of turnen niets wijs te maken, ze kent het klappen van de zweep. Ze is maar liefst tachtig jaar lid van DEV, als enige die ooit zo lang lid geweest is, en al zwaait ze niet meer aan de ringen, de gymsport is nog steeds haar lust en haar leven. Als ze erover praat begint haar hele gezicht te stralen.   

Compleet overdonderd was Adri toen afgelopen woensdag twee bestuursleden van ‘haar’ club opeens op haar stoep stonden met bloemen en een herinneringsplaquette, die ze diep ontroerd in ontvangst nam.  

De gymnastiekvereniging DEV bestaat al honderddertien jaar, Adri heeft zelf tot haar achtenzeventigste gegymd, maar toen wilden haar knieën niet meer meedoen. Twintig jaar was ze penningsmeester en zolang als ze zich heugen kan was ze bestuurslid. Ze is blij de club te hebben zien uitgroeien tot een enthousiaste sportieve club met circa driehonderd leden. 

“Ja, ik heb DEV nog steeds heel hoog in mijn vaandel, ik heb in al die jaren nog geen keer overgeslagen. Ook in de oorlog gingen de lessen gewoon door onder leiding van meester Bonte. Ik herinner me de uitjes die we maakten. Zo deden wij pal na de oorlog in Arnhem mee aan bevrijdingsdemonstraties. waarbij alle of in elk geval veel verenigingen aan het eind tegelijk hard riepen: ‘Wij geven Holland nooit weg.’ Dat was heel indrukwekkend.”  

De vereniging begon met de lessen in de Kerkbuurtschool, daarna gingen ze naar De Greep en nu zitten ze in de Sporthal. Overal ging Adri met haar eigen koffiezetapparaat heen, want de leden moesten toch van koffie voorzien worden.  

Nog steeds heeft Adri contacten met andere bestuursleden van DEV en drinken ze gezellig samen koffie, terwijl ze herinneringen ophalen aan de mooie jaren van radslagen, wedstrijden, oefenen, veel oefenen.