Publiekssterrenwacht Vesta maakt frisse doorstart

Algemeen
Mark Kristel had al snel concrete ideeën over de doorstart van Vesta.
Mark Kristel had al snel concrete ideeën over de doorstart van Vesta. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Na het overlijden van grondlegger en animator Jan Voet kwam de logische vraag automatisch op: hoe nu verder met publiekssterrenwacht Vesta? De nieuwe voorzitter, Mark Kristel, heeft het antwoord. Onder zijn aanvoering bereidt het bestuur een frisse doorstart voor. Met een opknapbeurt van het pand aan het Zuideinde, een heropening uiterlijk in het komende voorjaar, nieuwe activiteiten en de inrichting van een museum. Een nieuwe lijn, maar wel met respect voor Jan Voet.  

Door Marcel van Stigt

Die laatste zaterdag in mei 2021 zal Mark Kristel nooit meer vergeten. Jan Voet zou bij de jubileumviering van Vesta in de Grote Kerk een toespraak houden. Erg verstandig was dat niet, want hij kampte met hartproblemen. De reguliere lezingen op de vrijdag had hij al laten schieten, maar dit wilde hij beslist niet voorbij laten gaan. Van de toespraak is het niet meer gekomen. Op het moment dat Mark Kristel voorstelde de gasten binnen te laten, zakte Jan Voet in elkaar. Gestorven in het harnas. Uiteindelijk is hij onder luid applaus weggedragen. 

Viel hiermee meteen het doek voor Vesta? Er zullen op zijn minst twijfels zijn gerezen. Maar niet bij Mark Kristel. Voor hem was het zonneklaar dat de sterrenwacht door zou gaan. Dat was eigenlijk al beklonken. Mark: “Een paar maanden voordat meneer Voet – ik noem hem nog altijd meneer – ziek werd, heeft hij me al gevraagd vice-voorzitter te worden en hem in de toekomst op te volgen. Hij had immers niet het eeuwige leven, stelde hij, en ik kreeg van hem de vrijheid om het anders te doen dan hij. Vesta zou verder kunnen, daar was ik van overtuigd, anders was ik nooit vice-voorzitter geworden.” 

Kennis als rode draad

Kristel was vanwege zijn interesse in het heelal al verbonden aan Vesta en heeft zijn eigen ideeën over hoe nu verder te gaan. Die wijken wel wat af van die van Jan Voet, maar daar hoeft hij zich niet schuldig of bezwaard over te voelen. Hij heeft immers de vrijheid gekregen van zijn grote voorganger om de zaken op zijn manier te doen en alles gebeurt met respect voor Jan Voet. En net als Voet vindt Kristel dat kennis de rode draad moet zijn. Maar dus wel met een andere invulling. 

Allereerst willen Kristel en zijn medebestuursleden Jan Bosschieter en Cees Oostdijck Vesta toegankelijker maken en mikken op een breder publiek; ook schoolkinderen worden bijvoorbeeld van harte verwelkomd, iets waarbij Jan Voet zijn reserves had. En dat begint allemaal met het opknappen van het pand waarin Vesta is gehuisvest. Een fris jasje, een meer eigentijdse uitstraling. Het onderhoud van het voormalige schoolgebouw is er nogal bij ingeschoten en het is dringend tijd voor een inhaalrace. De oplevering is gepland in het komende voorjaar – uiterlijk - en die zal gepaard gaan met een officiële heropening. 

Rondleidingen en lezingen blijven

Niet alleen de buitenkant zal er dan anders uitzien. Dat geldt ook voor de inrichting en het programma. Kristel: “De rondleidingen blijven en de lezingen ook. Maar die gaan niet meer over een bepaald onderwerp met daarna een documentaire; we laten straks eerst een documentaire zien en daar gaan we dan over praten. Meer interactie. Niet alleen maar zenden. We gaan daarbij uit van de behoefte van de bezoekers.” 

Nieuw is ook de inrichting van de twee leslokalen. Eén daarvan wordt een museum, met twee vaste exposities: enerzijds over Jan Voet – als eerbetoon – en anderzijds over de historie van het voormalige schoolgebouw. De twee exposities sluiten op elkaar aan, want zowel Jan Voet als zijn vader is directeur van de vroegere vestiging van De Korenaar geweest. Een ander deel van dit lokaal wordt ingericht met een wisselende expositie met objecten die Jan Voet heeft verzameld. De verzameling is te groot om het allemaal in één keer te tonen. 

In het andere leslokaal worden activiteiten georganiseerd. Anders dan voorheen zijn de cursussen niet meer leidend, maar ze worden nog wel in het programma opgenomen. Ook andere activiteiten zijn mogelijk, en ideeën van buitenaf worden van harte omarmd. Zo had zich bij Kristel al een groep uit de Zaanstreek gemeld die iets wilde doen met astrofotografie. Voor Vesta zou dat nieuw zijn. Kristel had het al eens voorgelegd aan Jan Voet. Die wierp eerst nog een obstakel op, maar ging er uiteindelijk toch in mee.  

Steun is welkom

Het is zo bij elkaar een omvangrijk project, maar het ontwerp staat in strakke lijnen helder op papier en ook de planning is duidelijk. Wel is het bestuur geholpen met steun. Financieel is Vesta gezond, maar de voortgang kan worden bespoedigd als ondernemers en inwoners een bijdrage willen leveren. Dat kan een donatie zijn, maar ook de levering van materiaal of praktische hulp, zoals de schilderkwast hanteren. Anders dan Jan Voet, die vanwege de ANBI-signatuur (een door de belasting erkende zogenaamde ‘nut beogende instelling’) van Vesta niets wilde weten van kapitaal opbouwen en subsidie aanvragen, staat het huidige bestuur meer dan open voor een financiële impuls. Mark Kristel is ondernemer en gaat de Zaanse Beursvloer op, bedoeld voor maatschappelijke organisaties om hulpvragen op tafel te leggen, om mede-ondernemers te interesseren. Daarnaast wil hij bewoners rond de Vesta-vestiging benaderen.

Ook bijdragen aan de vernieuwing van Vesta? Neem dan contact op met het bestuur via 06 - 21 58 84 02 of  075 - 684 50 39 (spreek eventueel een boodschap in).