Oostzaan neemt de breipennen ter hand

Algemeen
Vanaf links: Wil Warnaar, Samar Daboul en Arlene Bruning.
Vanaf links: Wil Warnaar, Samar Daboul en Arlene Bruning. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Lapjes breien. Vierkantjes haken. In de meeste woonhuizen ligt ergens wel een plastic zak met restjes wol. Daar doe ik ooit weleens iets mee, is de gedachte erachter, maar dát gebeurt zelden. De vrijwilligersgroep Oostzaners voor Elkaar heeft een mooi plan bedacht: laten we met elkaar de breipennen en haaknaalden van stal halen en de wolletjes een nuttig doel geven. Als we nou eens met elkaar lapjes breien, en van al die lapjes één of meer dekens maken? De winter komt eraan, de avonden worden kil en breien is helemaal IN. 

Het mes snijdt in dit geval aan een heleboel kanten: de zak met wolletjes krijgt eindelijk een nuttige bestemming, het gezamenlijk breien is knoertgezellig en de dekens of plaids komen in deze energiecrisis fantastisch van pas. Wat is er mooier om gezamenlijk, met liefst zoveel mogelijk Oostzaners, de pennen op te pakken en je samen als één blok achter dit goede doel te scharen’? Het verhogen van het wij-gevoel, de saamhorigheid opvijzelen, samen worstelen met kluwens wol die zo makkelijk in de war gaan zitten, samen overleggen hoeveel steken er opgezet moeten worden, rikketikken met de naalden en babbelen, veel babbelen natuurlijk. Wat verbindt mensen meer dan samen één kant op te kijken? Samen eten, samen breien, koffiedrinken en samen bezig zijn. 

Wat is de bedoeling? De bedoeling is dat zoveel mogelijk Oostzaanse mensen de breipennen (nummer 3) ter hand nemen, of de haaknaalden, en vierkantjes gaan creëren. Hakend of breiend. Alle kleuren mogen gebruikt worden, alle soorten breigaren, en alle diktes, alle steken zijn goed, als het maar vierkantjes worden van 12 x 12 of van 24 x 24 cm. Iedereen mag zelf weten waar hij of zij dit doet: thuis of in de trein, of op de koffie bij de buurvrouw, of bij het koffie-uurtje in het Bartel Jacobsz. Centrum. (Wo. Do. en Vr. van 9 tot 12.00 uur). Als er maar vierkantjes gemaakt worden - in vaktaal: grammy’s - voor veel dekens en plaids. 

Niet kunnen breien of haken hoeft geen belemmering te zijn. Er zijn altijd helpende handen aanwezig en het hoeven geen kunstwerkjes te worden. Het is juist leuk als er oneffenheden in zitten, dat maakt de dekens speels. Ook wie zelf geen wol heeft of geen breipennen, kom gerust naar het Bartel Jacobs Centrum. Er ligt voorraad genoeg. Niet breien, maar thuis wel restantjes bruikbare wol of ander breigaren? Breng het naar het BJC op de genoemde tijden. Hoe mooi zou het zijn als straks al die vrolijke kleurtjes van deze 100% handwerk- dekens, wellfare Made in Oostzaan straks de medemensen warm houden? Iedereen met een warm hart voor anderen is welkom. 

Barbara van Wijk