Griekenland vastgelegd in mozaïek

Algemeen
Ab Kattouw houdt een expositie.
Ab Kattouw houdt een expositie. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Ab Kattouw heeft zijn liefde voor Griekenland en zijn herinneringen aan de vakanties die hij daar met zijn vrouw Marian heeft doorgebracht vastgelegd in mozaïeken. Op zaterdag 15 april van 11.00 uur tot 17.00 uur stelt hij zijn werken tentoon in de Glazenkamer van de Glazenmaker in de Wakerstraat. “Slechts één dag, maar als men mijn werken waardeert, wil ik best vaker exposeren.” 

door Barbara van Wijk

Roep in Huize Kattouw “Griekenland” en er verschijnen twinkelingen in de ogen van Ab en Marian Kattouw. Ze zijn helemaal verslingerd aan dat stralende land met de prachtige kusten, de eeuwenoude historie en de vriendelijke bevolking. Tijdens een vakantie werd Ab bevangen door de schoonheid van de vele mozaïeken die nog uit de oudheid stammen en die vaak nog (deels) in tact zijn. “Wat zou ik graag ook zoiets moois kunnen maken,” dacht hij en zo begon zijn grote hobby. Nu, zoveel jaar later, maakt hij de mooiste mozaïeken. 

Ab is nu zeventig jaar, hij woont met zijn vrouw Marian zes jaar in Oostzaan en wil niets liever dan zijn herinneringen aan de vele vakanties in Griekenland vastleggen, maar dan op zijn geheel eigen manier. Hij maakt eerst foto’s en video’s van de mooiste plekjes en met die foto’s en video’s gaat hij aan de slag. Zijn fantasie helpt hem om precies de juiste sfeer te vatten, zodat de werken een mooi beeld geven van Ab’s beleving. 

Dat Ab Kattouw kunstzinnig is, bleek al toen hij een jochie van vijf jaar was. Hij maakte toen al tekeningen waarover iedereen zich verbaasde, zo mooi. Het was dan ook geen verrassing dat dit later zijn hobby zou worden. Ook in zijn werkzame leven als decorateur en etaleur kon hij zijn artistieke talent goed gebruiken. En nu maakt hij de prachtigste mozaïeken. Hij maakt eerst een tekening op een houten plaat en als die tekening naar zijn zin is, dán begint het grote puzzelen. Dozen vol gekleurde glazen plaatjes en tegels knipt hij met eindeloos geduld en met uiterste precisie tot kleine mini-tegeltjes, waarmee hij de mooiste afbeeldingen op de plaat tevoorschijn tovert. Afbeeldingen van Griekse dorpen, Griekse goden, landschappen, kloosters en kerken, mensen in klederdracht, hij vergeet geen detail en zo bouwt hij met engelengeduld aan zijn Griekse droom. Inmiddels creëerde hij circa vijftien kleurrijke tableaus, met authentieke bomen, watertjes die echt lijken te stromen, typisch Griekse huizen met boogjes en veel planten en bloemen, je kunt ze bijna ruiken en de zon straalt echt van de tableaus af. 

Met enige bescheidenheid kondigt Ab een expositie aan. “Iedereen zegt dat ik eens moet exposeren. Daar had ik nog niet aan gedacht, maar oké, als ik mensen een plezier kan doen … prima.” Alle mozaïek-schilderijen zijn te koop, al is de verkoop geen vooropgezet doel. Marian gaat heerlijke Griekse hapjes maken en presenteren. Om in Griekse sferen te komen hoeft dus niemand naar Griekenland te gaan, hier in de Glazenmaker zal dat zeker ook lukken.