Burgemeester Polak verwacht gedoogvergunning voor noodwoningen

Cultuur
Uitleg over het noodplan.
Uitleg over het noodplan. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Afgelopen dinsdagavond om zeven uur begon de info-avond die door de gemeente georganiseerd was om geïnteresseerde Oostzaanse inwoners te informeren over de bouwplannen in het Twiske. Het plan gaat over 21 noodwoningen voor 62 Oekraïense vluchtelingen, die momenteel al meer dan een half jaar in het Van der Valk-hotel zijn opgevangen en in diverse bed and breakfast-locaties.

Burgemeester Polak beet het spits af. Hij gaf aan hoe nijpend de situatie voor deze mensen is, en dat de opdracht vanuit het Rijk om voor hen een menswaardig onderkomen te organiseren een hele klus is. De keus is gevallen op 21 tijdelijke containerwoningen die geplaatst gaan worden op het veld tussen de Sporthal en het Infocentrum van het Twiske Recreatieschap, een veld dat een Natura2000-status heeft. Er werden foto’s getoond van het plan en van de woningen en er werden vragen vanuit het publiek beantwoord.

De avond werd bezocht door ongeveer 150 belangstellenden en verliep opvallend rustig, kalm en gedisciplineerd. Duidelijk werd dat het gemeentebestuur in een spagaat zit, want de woningnood in Oostzaan voor eigen bewoners is pijnlijk te noemen en wethouder Dral is zich hier terdege bewust van. Ze spant zich tot het uiterste in om voor eigen inwoners en statushouders een extra voet tussen de deur te krijgen bij de provincie. “We moeten zoveel, maar we mogen zo weinig en dat kan ik niet meer uitleggen”, verzuchtte zij.

Op de vragen konden over het algemeen bevredigende antwoorden gegeven worden. De aanwezigen leken begrip te hebben voor de moeilijkheden. Burgemeester Polak gaf aan dat de normale procedures nog wel gevolgd moeten worden, maar voorziet dat die geen grote problemen opwerpen. Immers geldt in het hele land dat er door de noodsituatie in Oekraïne crisismaatregelen noodzakelijk zijn. Alle plaatsen in Nederland worstelen hiermee en daarom verwacht Polak wel een gedoogvergunning te krijgen. Natuurlijk moeten de termijnen voor beroep- en bezwaren gevolgd worden, maar daar voorziet hij geen problemen.

Barbara van Wijk