Zingen en Swingen met pop-up POPkoor

Cultuur
De ervaren dirigent Ferdinand Beuse en de pianist Kees van Zantwijk begeleiden het koor.
De ervaren dirigent Ferdinand Beuse en de pianist Kees van Zantwijk begeleiden het koor. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Op zondagmiddag 22 oktober is de Grote Kerk in Oostzaan het decor van een groot pop-up POPkoor dat daar een voorstelling gaat geven van Zingen en Swingen. Geen ingetogen klanken, geen gedragen teksten, nee, ronduit en uit volle borst worden de bezoekers verrast met vrolijke liederen waarvan ieders hart een sprongetje maakt. 

door Barbara van Wijk

De Oostzaanse kerk is en blijft een godshuis, bestemd voor kerkdiensten en religieuze beleving. Maar dat betekent niet dat er geen vreugde in beleefd mag worden. Integendeel. De pioniersgroep blaakt van energie om dit mooie gebouw in te zetten als rustpunt en ontmoetingsplek voor de hele Oostzaanse bevolking. Er worden steeds meer mooie evenementen georganiseerd en ze worden ook nog steeds mooier. Zo ook nu weer het pop-up POPkoor dat op 22 oktober de sterren van de hemel zal gaan zingen. 

Sjaak Visser de dominee van de kerk en lid van de pioniersgroep, kwam op dit lumineuze idee. Hij had in de kerk van Nigtevecht een onvergetelijke middag meegemaakt. Een pop-up POPkoor zette daar de boel op zijn kop met redelijk bekende liederen met mooie teksten. Bezoekers kregen de teksten op papier zodat ze konden meezingen en dat deden ze ook! Zo ontstond daar een middag vol eensgezindheid, blijdschap en verbondenheid.

“Dat moet in Oostzaan ook kunnen”, dacht Sjaak en ziedaar…. Zondag 22 oktober gaat de 263 jaar oude, stramme kerk weer jong en lenig worden. 

Maar wat is een pop-up POPkoor eigenlijk precies? Dat is een kortdurend koor, in dit geval voor een eenmalig optreden samengesteld. Iedereen kan meedoen. Jong of oud, mannen en vrouwen. Het is voor iedereen. Geschoolde stemmen zijn uiteraard welkom maar niet noodzakelijk, ongeschoolde stemmen ook. Van harte! er hoeven geen ingewikkelde teksten geleerd te worden en noten lezen is niet nodig. Alleen enthousiasme is een must! De ervaren dirigent Ferdinand Beuse en de pianist Kees van Zantwijk begeleiden het koor. 

Er wordt drie avonden geoefend: vrijdagavond 6, 13 en 20 oktober van 19.30 tot 21.30 en de uitvoering is op 22 oktober vanaf 16.30 uur. Het is de bedoeling om een koor samen te stellen van twintig tot honderd zangers. Hoe meer hoe liever. Houdt u van zingen? Wilt u een fijne, gezellige middag samen met anderen beleven, kom naar de kerk, de bar is open, gratis entree, ook meezingen is gratis, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd. 

Aanmelden: www.grotekerkontmoetoostzaan.nl/evenement/pop-up-popkoor/