Kwart eeuw kunst in Oostzaan

Cultuur
De kunstenaars presenteren zich.
De kunstenaars presenteren zich. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - De Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) bestaan vijfentwintig jaar. Dat betekent vijfentwintig jaar kunst in het Oostzaan. Kunst met een gote én met een kleine K, in ieder geval gaat het om kunst voor iedereen. Niets hoogdravends, geen intellectueel voorrecht, iedereen geniet op zijn eigen manier van de veelzijdigheid die kunst te bieden heeft. 

door Barbara van Wijk

De kunstenaarsgroep floreert als nooit tevoren en om dat te vieren heeft ze zich ingezet om een heel bijzondere tentoonstelling te organiseren. De titel van de expositie is ‘Het Rijk der Fabelen’ en die titel dekt de lading van hetgeen tentoongesteld wordt: mythologie en fabeldieren. De bezoekers komen oog in oog te staan met vele soorten fabeldieren, fantasiefiguren, mythische vormen, volksvertellingen, zeevertellingen en dergelijke. 

Wat begon eind negentiger jaren als een groep gelijkgestemden, groeide uit tot een actieve enthousiaste kunstenaarsgroep met uiteenlopende kunstvormen. Van schilderkunst tot keramische kunst, van textiele kunstvormen tot fotografische kunst, grafisch glaswerk en papiercollages en alles wat daar tussen zit. De kunstenaars stimuleren elkaar, inspireren elkaar en tonen elkaar van tijd tot tijd hun werkwijze. Ze organiseren gezamenlijk allerlei kunstprojecten, zoals de jaarlijkse atelierroute en de gezamenlijke overzichtsexposities. 

Een specifiek klapstuk springt er niet uit, het zijn allemaal specifieke klapstukken. Veertien kunstenaars hebben enorm hun best gedaan om er iets bijzonders van te maken. Zo is er een Krullenman te zien. Waterlanders zullen het volksverhaal van de Krullenman wel kennen, en zo niet…. Het wordt hier uitgebeeld en verteld. 

Er worden schilderijen tentoongesteld en een grote jurk, meer nog een kostuum van een waternymf. Er is een fantasiedier van metaal en keramiek, zeeverhalen in tekst, en vertellingen die zeker zullen inspireren. Deze tentoonstelling verschilt van alle andere vanwege het thema. Het is dit keer een uitgesproken thema, dat op velerlei kunstzinnige manieren tot uitdrukking is gebracht. 

Wie graag een rondleiding wil kan zich met minimaal vier personen gratis hiervoor opgeven per e-mail SOK.Oostzaan@gmail.com 

Deze expositie is te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en in het Bartel Jacobsz Centrum elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en op zondag na de kerkdienst of op afspraak. Data: van 18 oktober tot eind november.