Jelle Bakker slaat nieuwe weg in

Cultuur
Jelle Bakker.
Jelle Bakker. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - De tachtigers van toen zijn de zestigers van nu. Dát klopt zeker voor Jelle Bakker. Vijfentachtig jaar oud en nog steeds fit als een hoentje en actief als een bezige bij. Onlangs is deze jeugdige schilder zelfs een hele andere kunstrichting ingeslagen. Jelle is bekend als aquarellist, die ook wel met olieverf werkt, maar opeens verrast hij vriend en vijand met schitterende houtskooltekeningen, portretten, landschappen en stillevens.

door Barbara van Wijk

Hij geeft nog steeds schilderlessen. Niet meer beroepsmatig, maar hobbymatig voor de ouderen en om mensen met elkaar in contact te brengen. “Ik vind het leuk om te doen en om samen met gelijkgestemde mensen creatief bezig te zijn.“ 

Hij wil graag iets terugdoen voor de samenleving. Het stimuleert hem enorm en dat is te zien, het tekenen met houtskool is een nieuwe passie voor hem geworden. Vanuit het niets kwam dit bovendrijven en het frappante is dat het gelijk raak was. Vanaf de eerste keer dat hij zwarte houtskoolvingers kreeg, ging het verbazend goed, de portretten waren direct gelijkend en de lichte en donkere tinten kwamen precies op de goede plekken terecht. Ze lijken in niets op de prachtige aquarellen van het Oostzanerveld, de winterlandschappen, de weilanden waarvan Jelle bekend is, maar deze houtskoolcreaties doen er qua kunstzinnige invulling zeker niet voor onder. 

Het bijzondere is dat niet te zien is welke tekening de eerste was en welke de laatste. Dat betekent dat er geen aarzelende beginfase was in deze voor Jelle nieuwe techniek. Jelle zette gelijk met vaste hand de tekeningen neer zoals hij ze wilde hebben. “Ja, en daar ben ik blij mee, want foutjes kunnen niet of nauwelijks ongedaan gemaakt worden. Uitgummen? Nou, liever niet. Dat wordt een smeerboel.” 

Hij lacht als gevraagd wordt hoe hij hiertoe gekomen is: “Omdat de energiekosten zo hoog zijn”, zegt hij. “Mijn hele atelier verwarmen zou te kostbaar zijn en deze werken kan ik bij wijze van spreken in de woonkamer maken.” 

Zijn inspiratie doet hij op uit kunstboeken. Het succes dat hij daarmee heeft stimuleert hem enorm. Werken als Van Gogh, Rembrandt, Monet, Millet, heeft Jelle in zwart/wit weergegeven, landschappen, bossen en stillevens. Hij heeft er al honderden en doet er niets mee. “Ze liggen op zolder en als iemand wil komen kijken is hij welkom, maar ik exposeer niet meer.”