Genieten op en aan het water, vaarseizoen weer open

Nieuws
Genieten op het water - leuk voor mens en dier.
Genieten op het water - leuk voor mens en dier. (Foto: Rodi Media/Dirk Karten)

OOSTZAAN - De gemeente Oostzaan heeft met haar buitengebied ‘Het Oostzanerveld’ en ‘Het Twiske’ een uniek natuurgebied binnen haar grenzen. Het prachtige gebied is aantrekkelijk voor recreanten en watersporters, maar ook heel kwetsbaar. Op 1 april is het vaarsseizoen van start gegaan, sluizen en bruggen worden weer bediend. Burgemeester Wimar Jaeger: “Laten we er een fijn vaarseizoen van maken voor gebruikers, aanwonenden en natuur.”

Door hard varen ontstaat afslag van de kant. Stukken riet gaan drijven en de kant brokkelt af. Ook wordt de bodem onnodig omgewoeld. Daardoor zet zich meer sediment/slib in rustigere tijden (slecht weer en wintertijd) zich op de bodem. De wateren worden te ondiep en dat bevordert het vaarplezier zeker niet.

Om overlast, onveilige situaties, teleurstelling en ook boetes te voorkomen doet de burgemeester een beroep op volwassenen en ouders. Wimar Jaeger: “Gaat u het water op, geef het goede voorbeeld. Heeft u kinderen die het water op mogen met een motorbootje? Bespreek dan dat het water door veel recreanten wordt gebruikt, zoals zwemmende kinderen, kanovaarders en surfers. Maar ook wonen er mensen aan het water die willen genieten van hun woonomgeving. Bespreek de risico’s van varen. Neem samen vooraf de regels door, zodat het veroorzaken van overlast voorkomen kan worden.”

Wat te doen bij overlast?

Burgemeester: “Laten we gewoon eerst beginnen met elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en overlast. Als dat niet mogelijk is of niet helpt, kunt u overlast melden: via het digitale meldingsformulier ‘vaaroverlast’ op www.oostzaan.nl of de servicelijn van de politie: 0900-8844. Als het om gevaar voor directe veiligheid van mensen gaat, of moedwillige vernieling bel dan met de alarmlijn 112.”

Net zoals afgelopen jaar heeft de gemeente Oostzaan de samenwerking met Stichting Halt opgezocht voor het komende vaarseizoen. Als jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar te hard en/of te roekeloos varen worden zij naar Stichting Halt doorverwezen. Deze aanpak kan samen met een boete worden opgelegd. Stichting Halt heeft voor deze overtredingen specifiek een leertraject ingericht voor jongeren, waarin jongeren meer inzicht krijgen in de effecten van onveilig vaargedrag. Dit traject valt niet onder het strafrecht en er wordt geen formele registratie van gemaakt.

Alle informatie over de vaarregels staat op www.varendoejesamen.nl. Of download de app.