‘Als horeca zijn wij de gebeten hond’

Nieuws
Menno Schaft hoopt op betere tijden.
Menno Schaft hoopt op betere tijden. (Foto: BvW)

OOSTZAAN - Met de moed der wanhoop banen horeca-ondernemers zich een weg door het labyrinth van coronaregels en –wetten. Hoeveel veerkracht heeft men nog? Op Facebook ziet de website van Café Bar Huppelde Pub er fleurig en vrolijk uit: “Hoi, we gaan een paar volle uurtjes op zaterdag en zondag open!” Kleurige ballonnen en vrolijke feestversiering zijn om de letters gedrapeerd. Hoe vrolijk is de werkelijkheid? De sector piept en kraakt. Kompas laat Menno Schaft, uitbater van de pub, aan het woord.

“We moeten er maar iets van proberen te maken,” zegt Menno. “Het is erg genoeg dat de horeca door de overheid gezien wordt als de boosdoener, als de bron van corona-narigheid. Besmettingen vinden overal plaats. Als mensen niet voorzichtig zijn, gebeurt dat gewoon, ook bij voetballen en ook bij de supermarkt, echt niet voornamelijk in de horeca. Wij hebben hier in twee jaar tijd welgeteld drie lichte besmettingsgevallen gehad, die naar ons te herleiden waren en daarvoor zijn wij als horeca de gebeten hond. Als dát nou het enige was, maar de vele coronaregels die ons opgelegd worden, staan vaak haaks op elkaar. Bijvoorbeeld: er mag binnen niet gerookt worden. Oké, ga dan buiten roken, maar buiten mag je niet staan, iedereen moet zitten. Hoe kun je dan even rustig een sigaretje roken?“

Het is bekend dat de horeca behoorlijk in zwaar weer zit. “Als bar of pub zijn de mogelijkheden beperkt. Thuisbezorgen of afhalen zit er niet bij. Een biertje of een drankje wordt echt niet afgehaald. Mijn vaste klanten, veelal jongeren die werken tot vijf of zes uur, willen elkaar graag na het werk even hier ontmoeten, maar dan moeten we dicht zijn. Wat een wanhoop!”

Menno houdt ondanks alles het hoofd koel. “Het moet nu eenmaal, en het zal wel weer eens over zijn, maar makkelijk is het niet en leuk is anders.” Ook voor de Kerst ziet hij de bui al hangen, dat zal vast ook geen hoogtepunt worden, zoals andere jaren. “Maar ja, we doen ons best. Wij hebben de afgelopen leegte opgevuld met het maken van plannen. We gaan allerlei activiteiten opzetten, bijvoorbeeld ook een quiz, daar hebben we het hele scenario van klaar liggen. We verheugen ons op de tijd dat we weer los kunnen gaan. Laten we hopen dat dát niet te lang op zich zal laten wachten en dat de extra activiteiten ook wat extra gezellige reuring brengen. We doen ons best.”

BvW