‘Geef mij een probleem en ik los het op’

Nieuws
Niels Bonenkamp wil nu wethouder in Landsmeer worden.
Niels Bonenkamp wil nu wethouder in Landsmeer worden. (Foto: Rodi Media/MvS)

Raadslid in Landsmeer was hij al eerder, totdat Rosemarijn Dral van de VVD in Oostzaan, die in 2018 met afstand de gemeenteraadsverkiezingen had gewonnen, hem vroeg tweede VVD-wethouder aldaar te worden. Hij hoefde er niet lang over na te denken. “In het wethouderschap komt veel samen: politieke energie, je kunt veel bereiken en dingen in beweging zetten. Ik wilde ontdekken of dit iets voor mij was. Met name de rol van aanjager spreekt me aan. Geef mij een probleem en ik los het op. Als wethouder heb je daar de middelen voor.” 

OOSTZAAN/LANDSMEER - Niels Bonenkamp (52) neemt afscheid als wethouder van Oostzaan. Zijn vier jaar zitten erop. Maar dat geldt niet voor zijn politieke activiteiten. Hij wordt geïnstalleerd als raadslid in zijn woonplaats Landsmeer en heeft de ambitie om daar wethouder te worden. 

Door Marcel van Stigt

Het was van beide kanten wel even aftasten. Oostzaan was wat sceptisch en zelf moest Bonenkamp het dorp en zijn inwoners leren kennen. Hij stapte er blanco in – het voordeel als je van buiten komt – en nu, vier jaar later, kan hij terugkijken op een uiterst bevredigende samenwerking en een prima, zelfs vriendschappelijk contact met zijn collega’s. Dat beide kanten het zo hebben ervaren hoorde hij terug in de reacties op zijn aangekondigde afscheid. 

“De Oostzaners hebben mij het gevoel gegeven dat ik erbij mag horen. Ik liet mijn gezicht ook overal zien. Tafelen in de Grote Kerk heb ik bezocht, op de skatebaan heb ik zelf nog even geskatet en bij Jong Oostzaan heb ik nog bijna meegedaan met lasergamen. Iets voor kinderen neerzetten heb ik overigens nog het meest waardevol gevonden. Vooral de laatste anderhalve maand ben ik naar diverse plekken geweest om te kijken of het allemaal goed loopt, dit vanwege de overdracht aan mijn opvolger.”

Als wethouder beheerde Bonenkamp het minst politieke dossier: het sociaal domein. Hij heeft veel in zijn rol als aanjager in beweging gebracht, ervoor gezorgd dat er besluiten werden genomen. Zo is het Sociaal Plein tot stand gekomen. Alle betrokken instanties fysiek bij elkaar in het gemeentehuis en allemaal gemakkelijk te benaderen. De inloop mag nog wel wat meer op gang komen, maar de basis is er. 

Voor jongeren heeft hij zich ingezet met als resultaat de totstandkoming van Jong Oostzaan en de skatebaan. Ook is hij de man achter het installeren van de kindergemeenteraad. In Landsmeer was die op zijn initiatief al ingevoerd en met enig ‘copy & paste’ kon hij ook Oostzaan van deze raad voorzien. Verder heeft hij zich hard gemaakt om de schoolpleinen in Oostzaan rookvrij te krijgen; Oostzaan is daarmee een voorloper. En hij heeft de samenstelling van de Adviesraad Sociaal Domein duidelijk afgebakend. Geen raadsleden als lid bijvoorbeeld, want dat is verre van ideaal, zoals in het verleden is gebleken. 

Wat hij als wethouder voor Oostzaan heeft betekend, dat wil hij nu namens de VVD Landsmeer voor zijn eigen leefomgeving doen. Of hij deel mag uitmaken van het college heeft hij echter niet zelf in de hand. Niet de VVD, maar Landsmeer Lokaal heeft immers de verkiezingen gewonnen en de bal ligt nu bij fractievoorzitter Axel Damme en de zijnen. Maar de ambitie bij Bonenkamp is prominent aanwezig. Liever wethouder dan raadslid, want dan kan hij meer doen dan alleen een richting aangeven en hoeft hij niet ‘op zijn handen te blijven zitten’. 

Maar werpt zijn relatie met de huidige D66-wethouder Mandy Elfferich dan niet een obstakel op? Er is daarover in de aanloop naar de verkiezingen wat commotie ontstaan, maar bezwaren werpt hij ferm van de hand. Beiden weten hun privé- en politieke leven prima gescheiden te houden. Dat mag dus geen probleem zijn.