Wie kan zich Oostzaan voorstellen zonder de kerk met de ranke toren die boven Oostzaan uitsteekt?
Wie kan zich Oostzaan voorstellen zonder de kerk met de ranke toren die boven Oostzaan uitsteekt? (Foto: Barbara van Wijk)

Grote Kerk moet nieuw leven krijgen

Nieuws

OOSTZAAN - Net als veel andere verenigingen is de Stichting Vrienden van de Grote Kerk al een paar jaar aan het strubbelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Donderdag kwam een aantal vrienden van de kerk bijeen om met elkaar te brainstormen. Wat kan er gedaan worden om het oude gebouw nieuw leven in te blazen? Tal van enthousiaste ideeën kwamen voorbij, die echter alle bleven steken bij het tekort aan vrijwilligers. Voorzitter Ton Senf verzucht: “We moeten eigenlijk een PR-werkgroep vormen van vier of vijf vrijwilligers, die het leuk vinden om met elkaar na te denken over nieuwe activiteiten en die ook de organisatie regelen.”

door Barbara van Wijk

Er worden al aardig veel buitenkerkelijke activiteiten georganiseerd die passend zijn bij de sfeer van het gebouw. ‘Tafelen’ bijvoorbeeld, gezellige etentjes dus met veel kaarslicht. Die zijn een groot succes, zelfs zodanig dat er een limiet ingesteld moest worden aan het aantal deelnemers. Er worden films, klassiekers, vertoond. Twee popquizzen trokken veel bezoekers, dus die zullen vervolgd worden. Muziek in de Grote Kerk, High Tea en nog veel meer. Maar er kan nog meer bij.

Voor trouwe kerkbezoekers was het aanvankelijk wel even slikken, dat hun Godshuis werd ingezet voor al deze buitenkerkelijke activiteiten, maar iedereen realiseert zich: willen we onze eredienst in stand houden in deze mooie kerk, dan moeten we delen. Het onderhoud van de kerk kost € 25.000,- per jaar en dat kan niet worden opgehoest door een paar kerkgangers. Net als 50% van de protestante kerken in Nederland, moet ook deze Oostzaanse kerk een herbestemming krijgen.

De Oostzaanse vriendenstichting is al jaren zeer gemotiveerd om het prachtige oude beeldbepalende monument weer belangrijk te maken voor het Oostzaanse dorpsleven, in de hoop dat de kerk straks niet meer weg te denken is uit het hart van iedere Oostzaner. Wie kan zich Oostzaan voorstellen zonder de kerk met de ranke toren die boven Oostzaan uitsteekt? Voorzitter Ton Senf, droomt ervan de kerk permanent open te hebben, zodat iedereen ervan kan genieten. Hij fantaseert over in- en uitlopende bezoekers. Hij heeft een droombeeld van vrijwilligers die koffieschenken, bezoekers ontvangen en hen aanspreken.

De Stichting Vrienden van de Grote Kerk werkt geheel zelfstandig en functioneert los van de oorspronkelijke religieuze bestemming van het gebouw. Voor de kerk gloort er hoop voor de toekomst, er hoeven alleen maar een paar welwillende mensen op te staan voor het goede doel, voor het behoud van de kerk. Er moeten toch mensen te vinden zijn die dit zien als een uitdaging? Meer informatie? Bel Ton Senf, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk, tel. 06 18687254 of email hem: TonSenfConsult@gmail.com

Al eerder werd de kerk opengesteld voor diverse activiteiten. Op de foto Ids Algera en Owen de Dood.
Afbeelding
Buren delen elektrische auto's Nieuws 6 feb, 14:24
Afbeelding
Compaen wacht weken van de waarheid Sport 6 feb, 12:16
Afbeelding
Huisvuilinzameling particulier aanbesteden Nieuws 6 feb, 10:03
Afbeelding
Open dag bij Horizon College in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn Algemeen 6 feb, 10:00
Afbeelding
Forse winst oliemaatschappijen Nieuws 5 feb, 20:53
Afbeelding
Mobieltjes de klas uit Nieuws 5 feb, 11:14
Afbeelding
Internationaal Oekraïnehof in Den Haag Nieuws 5 feb, 10:51
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Opa, vertel nog eens over vroeger' Nieuws 2 feb, 09:05
Afbeelding
Mobiel Media Lab politie komt naar Oostzaan Nieuws 1 feb, 17:39
Afbeelding
Recordaantal neushoorns gestroopt in Namibië Nieuws 1 feb, 09:04
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:14
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.