Nieuwbouwplannen voor Noorderschool

Nieuws
De Noorderschool
De Noorderschool (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Ergens halverwege de Haal, schuin tegenover een wegslootbruggetje, staat de oude Noorderschool. Een niet al te groot gebouw met een schoolpleintje ervoor en een hek eromheen. Vroeger, in de beginjaren, was dit een buurtschooltje met knusse luiken voor de ramen waar meester Gans de scepter zwaaide en waar de kinderen uit het kleine buurtje naar toe gingen, dan hebben we het over de vijftiger jaren. 

Nu is het een fijne gemoderniseerde degelijke school met veel licht en lucht en een aantrekkelijke kleinschaligheid, waar ouders van heinde en verre hun kinderen graag naar toe brengen. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Met de komst van ook nog een aantal nieuwbouwwijken vlakbij explodeerde het aantal leerlingen, zodat er momenteel circa honderdvijftig kinderen gehuisvest moeten worden in vier klaslokalen. Zelfs de lerarenkamer is als klaslokaal ingericht en de gezelschapsruimte is ook als zodanig in gebruik. Kort gezegd: het schooltje barst uit zijn voegen. 

Achter de school was al lang geleden een noodlokaal geplaatst, maar dat is aan vervanging toe. Nu zijn er plannen om op het terrein naast de school, waar vroeger meester Gans woonde, nieuwbouw van twee lokalen te plegen. Twee lokalen boven elkaar, met een beperkte parkeergelegenheid ervoor. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het besluit om deze plannen nader uit te werken vorige week dinsdag genomen, maar de buurtbewoners zijn hier allerminst blij mee. 

De bezwaren gelden niet zozeer de school, hoewel er iemand was die de hele school daar weg wil hebben, maar de meeste bezwaren die tijdens de behandeling hiervan werden ingesproken, hadden betrekking op het aantrekkende verkeer. De Haal is te smal, niet berekend op zoveel verkeer en de parkeergelegenheid is niet voldoende. Het is begrijpelijk dat de buurt niet gelukkig is met twee keer per dag een opstopping van halende en brengende ouders, maar wethouder Taams wil inzetten op het rij- en parkeergedrag van de ouders. “Als ouders hun kind brengen en dan met elkaar uitgebreid aan de babbel gaan, krijg je vervelende situaties. Als ouders hun kind afzetten of ophalen en gelijk doorrijden, blijven de verkeersproblemen beperkt.” Als iedereen dus meewerkt aan het voorkomen van opstoppingen, zal het probleem hanteerbaar zijn.

De vervolgstap is het aanvragen en verlenen van de bouwvergunning, waartegen bezwaren kunnen worden ingediend. Dat zal dan helaas vertraging teweeg brengen, maar het is dan niet anders. Taams heeft alle begrip voor omwonenden maar hoopt toch op een vlotte afhandeling van de bezwaren. 

Barbara van Wijk