Het ‘Warme Huis’ in Oostzaan is klaar voor gebruik

Nieuws
Gezellig ingericht en lekker warm.
Gezellig ingericht en lekker warm. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Opeens gaat het hard. De vergunningen zijn getekend en dat betekent dat het ‘Warme Huis’ op het Zuideinde nummer 180 officieel in gebruik genomen kan worden. Het is er lekker warm, en de koffie staat klaar voor iedereen die zich even terug wil trekken uit de kille harde buitenwereld. Er volgt nog een officiële opening van het huis op 19 december om 16.00 uur en dan kan het huis definitief in gebruik genomen worden. Er zullen vast nog wel wat dingetjes boven komen drijven die nog geregeld moeten worden, maar het begin is er. 

Dit is dan de beloning waar de vele vrijwilligers keihard voor gewerkt hebben en reikhalzend naar hebben uitgekeken: de deuren zwaaien wijd en uitnodigend open. Kom gerust langs. Wie wil snuffelen in de spulletjes, ga je gang. Is er iets van je gading? Neem maar mee. Wie wil doneren, graag!

“We kunnen van alles nog gebruiken, maar vooral een goed werkende wasmachine, een afwasmachine, bekers, schoonmaakspullen, grote bloempotten, verzorgingsspullen, houdbare levensmiddelen, enzovoort, enzovoort”, aldus een van de vrijwilligers. “Tussen tien en vijf uur is er altijd wel iemand aanwezig. 

Wie zijn of haar huis wil isoleren kan hier binnenkort de benodigde materialen komen ophalen. Hiervan is de precieze datum nog niet bekend, maar het komt eraan. Zodra de materialen beschikbaar zijn, wordt dit op Facebook bekendgemaakt. Houd de berichtgeving dus in de gaten. Binnenkort komt er een voorraadje spullen voor dat doel, beschikbaar gesteld door de gemeente. Mochten er vragen zijn, bijvoorbeeld hoe iemand zijn hoge energierekening zou kunnen verlagen, dan is er een energiecoach beschikbaar. Bel 075-2019005 en vragen naar de energiecoach. Voor meer informatie zie de gemeenteberichten in Kompas. 

Is je kind binnenkort jarig en kun je door omstandigheden niet echt feestelijk uit de hoek komen? Laat het weten. Geen kind mag jarig zijn en geen cadeautje krijgen. Oostzaners voor elkaar maken de verjaardag tot een echte feestdag met een verjaardagsdoos, met daarin cadeautjes, iets lekkers, tractaties voor op school, ook de juffen en meesters worden niet vergeten, ballonnen en slingers en nog veel meer moois. Vraag het aan.

Intussen zit half Oostzaan met breipennen onder de armen, de stapel lapjes van 12 x 12 cm is al aardig hoog. Hoeveel heerlijke warme dekens zullen dát wel niet worden? Maar er staan meer gezamenlijke acties op touw: samen koken, samen eten, samen tuinieren en nog veel meer. Houd dus Facebook en Kompas goed in de gaten. 

Annemarie van Duijnhoven, initiatiefneemster, en Debby van Ingen, projectleidster, bedanken iedereen, en zeker ook de gemeente, die zo hard heeft meegewerkt. Ook de kerk hartelijk bedankt voor het tijdelijke gebruik van het Bartel Jacobs Centrum en alle vrijwilligers die zich hebben hard gemaakt voor dit resultaat. 

Barbara van Wijk