‘Waarom zou ik alleen voor mezelf koken?’

Nieuws
 Danusia wil dolgraag belangeloos iets voor de medemens doen.
Danusia wil dolgraag belangeloos iets voor de medemens doen. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Wat doe je als koken je hobby is, als je keuken voorzien is van alle comfort en genoeg potten en pannen, maar… je bent alleen en je kunt al die culinaire hoogstandjes niet zelf opeten? Daar liep Danusia Tigcheler tegenaan. Maar ze bedacht gelijk een oplossing. Er zijn zoveel mensen voor wie een mooie maaltijd niet vanzelfsprekend is. Mensen die óf de tijd niet hebben om voor zichzelf te koken, óf het geld niet hebben, óf geen zin hebben om alleen voor zichzelf in de keuken te staan. Wat is er gezelliger dan samen eten aan een mooi gedekte tafel, lekker smullen, elkaar leren kennen en babbelen. 

Danusia zette een oproep op Facebook, daarin nodigde ze mensen uit om bij haar te komen eten. “Waarom zou ik alleen voor mezelf koken? Ik kan net zo goed wat meer maken. Er gaan mensen met honger naar bed, want het wordt voor veel mensen steeds moeilijker om rond te komen. Stel je voor dat je je kind in bed moet stoppen met een lege maag!” 

Voor haar hoeft het geen Kerst te worden om een mooi initiatief te ontwikkelen, dat kan altijd. Dus zette zij deze stap. “Wie doet er mee om de wereld een klein beetje mooier te maken?” Niemand kan toch aanzien dat er kinderen zijn die het moeten zien te rooien met een boterhammetje met hagelslag. 

Er reageerde onder anderen iemand die een lans wilde breken voor een tachtigjarige meneer die moeilijk ter been is. “Hij kan niet naar jou toekomen.” Voor Danusia is dat geen probleem. “Dan breng ik een gezonde maaltijd bij die meneer thuis. Zijn blije gezicht en zijn dankbaarheid zijn voldoende voor mij, daar doe ik het voor.” Natuurlijk vindt zij het gezelliger als mensen bij haar aan tafel aanschuiven, maar als dat niet uitkomt, mogen mensen het ook komen ophalen of zij brengt het aan huis. 

Tot haar vreugde reageerde er ook iemand die dit een supergoed idee vond. Iemand die inhaakte op dit initiatief en dat is nou precies wat Danusia bedoelt: “Laten we er voor elkaar zijn, een kleine moeite, een groot plezier. Het zou toch prachtig zijn als steeds meer mensen dit idee oppakken, een bordje extra op tafel zetten? Hoe mooi is het om te weten dat daardoor een gezin zonder honger naar bed gaat? 

Of er ook kinderen mee kunnen eten? Ja natuurlijk, graag zelfs. Als die kinderen hard roepen: “Wij willen pannenkoeken”, dan komen er pannenkoeken op tafel. Of als iemand iets specifieks wil, vragen staat vrij. Stamppot, de Hollandse pot, of iemands lievelingsmaaltje… Danusia wil dolgraag belangeloos iets voor de medemens doen. Ze vraagt er geen geld voor of een andere tegenprestatie, nee, het komt uit een groot goed hart. 

Heel jammer vindt zij het dat veel mensen de drempel erg hoog vinden om toe te geven dat ze het moeilijk hebben. Mensen willen hun narigheid niet etaleren, maar Danusia wil iedereen op het hart drukken om dát gevoel los te laten en de toegestoken handen aan te nemen. Deze tijden zijn nu eenmaal vreselijk zwaar, helemaal met de energiecrisis. Niemand hoeft zich te schamen voor zijn of haar situatie. 

Wie graag gebruik wil maken van Danusia’s aanbod, kan haar een email sturen: komjebijmijeten@gmail.com 

door Barbara van Wijk