Tegeltjes De Evenaar krijgen nieuw leven

Nieuws
De overdracht tussen Merle (rechts) en Margriet (links).
De overdracht tussen Merle (rechts) en Margriet (links). (Foto: Aangeleverd)

Al kijkend naar deze mooie tegels bedacht kunstenares Merle Carvalho dat het leuk zou zijn om van de tegels siliconen mallen te maken en die daarna te gebruiken om eigen tegels te maken van verschillende materialen, zoals gips, klei, chocolade, deeg. Of een eigen kapstok maken met een originele Amsterdamse School-tegel. 

TUINDORP OOSTZAAN - Sinds 2012 geeft Merle Carvalho op de woensdagochtend les in Beeldhouwen in Speksteen in Huis van de Wijk De Evenaar. De Evenaar is in Amsterdamse School-stijl gebouwd in 1926 als openbare lagere school. In de geel betegelde gangen zitten tientallen tegeltjes boven de kapstokhaakjes. Het zijn bijna allemaal dieren, zoals een: haan, krab, giraffe, aap, gans en hert. De tegels behoren tot de bouwstijl van de Amsterdamse School. Elke tegel lijkt anders door reliëf en patroon, maar er zijn een paar dubbele tegels te ontdekken.

Het werd een mooi project met als doel om workshops te organiseren waar je een tegel van gips maakt en beschildert. Merle Carvalho maakte zelf de siliconen mallen, Marian Keever schoot foto’s van de tegels en Truus Stolker organiseerde en gaf de workshops, geassisteerd door Marian Schaap. En Toon Niël, grafisch ontwerper, maakte posters en placemats. 

Met veel plezier hebben ze de workshops gedaan. De tegels in De Evenaar zijn onderdeel van de Amsterdamse School en daarmee cultureel erfgoed. En Merle Carvalho ziet graag dat haar mallen bewaard blijven en gebruikt worden. Daarom gaan de mallen naar museum Het Schip waar er weer mee gewerkt gaat worden. In het museum staat de Amsterdamse School centraal en het organiseert veel verschillende activiteiten om de Amsterdamse School onder de aandacht te brengen en uit te leggen. 

Margriet Roelandse, verantwoordelijk voor Educatie bij museum Het Schip, heeft de mallen op 4 januari in ontvangst genomen. “We vinden het ontzettend leuk en eervol dat Merle de mallen aan ons wil schenken. We nemen ze op in onze collectie en hopen er nog vele jaren plezier van te hebben en te gebruiken bij onze educatieve projecten.” 

Margriet Roelandse, Merle Carvalho en Helen Bolderman, coördinator van Huis van de Wijk De Evenaar, zien zeker mogelijkheden om samen te werken in de toekomst. Bij voorbeeld in het uitgebreide programma dat museum Het Schip gaat bieden rondom de Tuinstadgedachte waaronder ook een wandeling langs de Amsterdam School-architectuur in Tuindorp Oostzaan.

Het atelier in De Evenaar.
De gang met tegeltjes aan de muur.