Martin Vonk nieuwe voorzitter IJsclub Centrum Oostzaan

Nieuws
Martin Vonk (links) en Ruud Overhuijs, een van de vrijwilligers die al lang bij de ijsclub zijn betrokken.
Martin Vonk (links) en Ruud Overhuijs, een van de vrijwilligers die al lang bij de ijsclub zijn betrokken. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Martin Vonk is Cees Koomen opgevolgd als voorzitter van IJsclub Centrum Oostzaan. Onder zijn leiding zet de club het faciliteren van schaatsplezier voort – bij voorkeur op de eigen baan aan de Twiskeweg of met een tocht op bevroren sloten in de polder, en anders op de kunstijsbaan in Hoorn. Hier zijn op zondag 5 februari alle pakweg 1250 leden gratis van 20.00 tot 22.00 uur welkom om vanwege het 75-jarig jubileum hun rondjes te rijden. 

Door Marcel van Stigt

Ambitieus en talentvol of gewoon voor de lol, senioren, tieners en kinderen met hun ouders – iedereen uit Oostzaan die ook maar enigszins op ijs uit de voeten kan veert op als het hard genoeg vriest, pakt schaatsen, warme muts en handschoenen uit de kast en spoedt zich naar de ijsbaan aan de Twiskeweg. Daar heerst dan volop ijspret. Alle ruimte om te schaatsen, koek en zopie, vrolijke muziek en ‘s avonds sfeervolle verlichting.  

In het verleden mocht je ervan uitgaan dat het elk jaar stevig genoeg winterde. Zo vanzelfsprekend is dat nu niet meer. Maar àls het kwik dan een keer ver genoeg zakt, staat de gehele ijsclub meteen op scherpt. Dan wordt alles in het werk gesteld om het schaatsen mogelijk te maken. Zoals eind vorig jaar, het weekeinde voor de kerst. Dan moet je snel handelen, want voordat je het weet zet de dooi alweer in.  

“Als het gaat vriezen, worden we hier een beetje zenuwachtig”, vertelt Martin Vonk. “Elke dag kijkt Gerrit Rep, onze ijsmeester, of het ijs dik genoeg is en dan hopen we dat het niet gaat sneeuwen, want dan kan er niet worden geschaatst. En dan moet er van alles worden geregeld, zoals de horeca, mensen bij de entree en de EHBO. We komen dan handen te kort. Dan hebben we veel vrijwilligers nodig. Maar op zo’n dag staan er altijd mensen op om mee te helpen.” 

Als nieuwe voorzitter kun je het slechter treffen. Martin Vonk is in een gezellige, goed georganiseerde club terechtgekomen die zijn zaakjes prima voor elkaar heeft. Al eerder is hij voorzitter geweest, maar dan van het organisatiecomité van de Oostzaanse wielerronde. Daarmee is hij een paar jaar geleden gestopt. Maar hij vond het leuk om weer iets voor het dorp te doen. 

Wat dat betreft kan hij in zijn nieuwe rol zijn lol op. Het programma dat IJsclub Centrum Oostzaan biedt – buiten het schaatsen ook nog deelname aan de Twiskeloop, skeelerevenementen en activiteiten voor de jeugd – bindt heel Oostzaan. Zeker als de ijsbaan wordt bezocht ontstaat er een heuse reünie, vergelijkbaar met de jaarlijkse kermis. 

Martin Vonk: “Iedereen komt dan iedereen tegen. Heel populair zijn ook onze twee jaarlijkse feesten: in het voorjaar ‘Van Glijden naar Rijden’ en in het najaar ‘Van Rijden naar Glijden’ met daarbij de prijsuitreikingen. Dit is dan ook een club voor iedereen en als voorzitter wil ik eraan bijdragen dat dat zo blijft. Bij het voetbal komen de goede spelers in het eerste en de minder goede spelers in de resterende teams. Als club willen wij iets betekenen voor de talentvolle, ambitieuze schaatsers, maar ook voor de recreatieve leden.” 

Eind vorig jaar kon er bij de ijsclub worden geschaatst.