Gemeente Oostzaan schenkt hospice Het Tij € 10.000,00

Nieuws
De overhandiging in beeld. Vanaf links: wethouder Eelco Taams van gemeente Oostzaan, Klaas Tuyn (penningmeester Stichting Hospice Zaanstreek) en Henk Baatenburg de Jong (voorzitter Stichting Hospice Zaanstreek).
De overhandiging in beeld. Vanaf links: wethouder Eelco Taams van gemeente Oostzaan, Klaas Tuyn (penningmeester Stichting Hospice Zaanstreek) en Henk Baatenburg de Jong (voorzitter Stichting Hospice Zaanstreek). (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN - Wethouder Eelco Taams heeft afgelopen maandag aan hospice Het Tij in Zaandam-Zuid een cheque van € 10.000,00 overhandigd. “Geld dat zij goed kunnen gebruiken. Het hospice moet de eerste jaren zelfstandig kunnen draaien. Daarna komt zij pas in aanmerking voor overheidssubsidies”, aldus wethouder Taams. 

De gemeente heeft rekening gehouden met de start van een hospice in Oostzaan. Daarvoor heeft zij € 10.000,00 opzijgezet. Maar een hospice starten, is best complex. “Van een hospice in Oostzaan is het niet gekomen. En het is zonde om dit geld op de plank te laten liggen”, aldus wethouder Taams. “Daarom heeft het college het bedrag geschonken aan het naburige hospice in Zaandam. Inwoners van Oostzaan kunnen ook voor zorg bij dit hospice terecht.”

De Schelp en Het Tij

Stichting Hospice Zaanstreek heeft nu op twee locaties een hospice. In Krommenie hospice De Schelp en in Zaandam hospice Het Tij. Een hospice is een vorm van terminale zorg (laatste drie maanden van het leven). In de hospices zetten ze naast twee betaalde coördinatoren ook 70 vrijwilligers in. Cliënten zijn tot nu toe bijzonder te spreken over de vrijwilligers. Zij begeleiden hen op een heel persoonlijke manier. Vooral huisartsen en in mindere mate ziekenhuizen verwijzen door naar een hospice.