Buren delen elektrische auto’s

Nieuws
Buurtambassadeur Arne van Huis op de Frambozenstraat
Buurtambassadeur Arne van Huis op de Frambozenstraat (Foto: Wouter Sessink)

TUINDORP OOSTZAAN - Meer dan twintig bewoners van Tuindorp Oostzaan zijn op 1 februari officieel overgestapt op elektrische deelauto´s. Eigen auto’s zijn ingeruild voor vier elektrische auto’s die in de buurt staan geparkeerd. Op deze manier dragen zij hun steentje bij om meer auto´s van de weg te krijgen. Plus dat op deze wijze de onderlinge band in de buurt kan worden verstevigd.

Buurtbewoner Romanee Rodriguez is blij met het buurtinitiatief: “Je ziet nu dat auto’s vaak hele dagdelen ongebruikt in de straat staan. We zijn op een punt aangekomen dat we toch moeten nadenken over hoe we de stad wat meer lucht kunnen geven. Minder auto’s is niet alleen duurzamer, er komt ook meer ruimte vrij in de openbare ruimte.”

In een buurt waar het nog altijd vrij parkeren is heeft men gelukkig niet te klagen over ‘valsparkeerders’ zoals elders in Amsterdam-Noord. In de buurt zijn ook andere deelauto-aanbieders. Deze vielen af omdat zij duurder zijn dan de nu gekozen variant.

Overstap naar deelmobilieit

Om als buurt over te stappen op gezamenlijke elektrische auto’s verenigen de buurtbewoners zich in een coöperatie. De buren in Tuindorp Oostzaan maken daarbij gebruik van de organisatie DEEL (wijzijndeel.nl/) om de overstap naar deelmobiliteit succesvol te laten verlopen. Een van de deelnemers woont zelf in de Kermisbuurt en is al bezig ook daar buurtgenoten zover te krijgen deel te gaan nemen. 

Feestelijk overstapmoment

Om de overstap op elektrische auto’s te vieren, maakten de buurtbewoners er op woensdag 1 februari een feestelijk overstapmoment van bij White Label op het Zonneplein. Naast een toespraak van de initiatiefnemer Walter Dresscher brachten de buren een gezamenlijke toast uit bij de vier nieuwe elektrische deelauto’s. 

Sluit je ook aan

De buurtcoöperatie Tuindorp hoopt dat er meer mensen bij hun deelmobiliteit initiatief aansluiten. “Op die manier zorgen we met z’n allen dat we minder auto’s nodig hebben in de wijk”, zegt Romanee, en we zijn altijd op zoek naar meer DEELnemers. Want dan richten we gewoon meer coöperaties op, zodat deelmobiliteit zich als een olievlek over Amsterdam-Noord verspreidt.”

Afbeelding
Arne van Huis bij de eerste levering