Noodplan Twiskeweg nog niet definitief

Nieuws
Gaan de noodwoningen hier nog komen?
Gaan de noodwoningen hier nog komen? (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Staat het noodplan Twiskeweg, bestemd voor huisvesting van de Oekraïense vluchtelingen, opeens op losse schroeven? 

Het Kompas van deze week meldt het collegebesluit om tussen de Sporthal en het Infocentrum 32 woonunits te plaatsen voor 62 Oekraïners. Deze mensen wonen al vanaf de zomer 2022 in het Van der Valk Hotel en in enige Bed en Breakfastlocaties. Dat is een ongewenste situatie voor de langere termijn. De kans bestaat echter dat dit noodplan in zijn geheel geen doorgang zal kunnen plaatsvinden, óf de nodige vertraging zal oplopen, omdat de juiste procedure niet is gevolgd. 

De Provincie Noord-Holland heeft aangegeven dat er bij haar geen enkel uitgewerkt plan of aanvraag voor welke vergunning dan ook, noch ontheffing is ingekomen. Omdat het hier een Natura2000-gebied betreft is dit wel noodzakelijk. Een Natura2000 gebied kent het hoogste beschermingsregime, het is dus allerminst zeker dat voor dit plan een ontheffing of vergunning wordt afgegeven.

Er is het Oostzaanse college veel aan gelegen om de Oekraïners fatsoenlijk te huisvesten en graag zo snel mogelijk. Geen eenvoudige opgave. Is de zorgvuldigheid in de haast naar dit streven, toch enigszins in het gedrang gekomen? 

Voor het eerste plan, nabij Skoon, heeft de Provincie wél een vergunning afgegeven, maar dit is een Buitengewoon Provinciaal Landschap en geen Natura2000-gebied. Voor het noodplan aan de Twiskeweg wacht de Provincie een uitgewerkt plan van de gemeente Oostzaan af en daarna beslist ze erover. De gemeente is er hard mee aan het werk, maar heeft meer tijd nodig om te reageren. Zodra hierover concrete berichten bekend zijn, maakt het Kompas daar melding van. 

Barbara van Wijk