Fractievoorzitter fotografeert en exposeert

Nieuws
Foto's van Aart Ruijter zijn te zien in De KunstGreep.
Foto's van Aart Ruijter zijn te zien in De KunstGreep. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Aart Ruijter, tegenwoordig bekend als fractievoorzitter van D66, heeft naast zijn vele raadswerk nóg een hobby waar hij al zijn creativiteit in kwijt kan. Fotograferen. Een hobby die hij al vijftig jaar beoefent. 

door Barbara van Wijk

Het vastleggen van beelden die hem raken, fascineert hem. En dat niet met een automatische digitale camera, nee, het gaat hem om het èchte werk. Hij fotografeert nog steeds met ‘ouderwetse’ camera’s, waarbij je de instellingen handmatig moet instellen. Dat doet hij zo verdienstelijk, dat er nu voor het eerst een expositie van zijn fotografische werken in het Atrium van de KunstGreep te zien is.

In zijn werkzame leven was hij onderwijzer en heeft hij vele Oostzaners leren lezen en schrijven. Naast dit werk pakte hij de studie geschiedenis op, met als specialisme maritieme geschiedenis vanaf 1500, waarin hij afstudeerde. Hij is dus historicus en schreef samen met Karwan Fatah-Black een boek getiteld ‘Ter exempel van anderen.’ 

Dat is nog niet alles. In de schaarse vrije uurtjes pakte Aart zijn vijftig jaar oude hobby, fotografie, weer met voortvarendheid op. Het lijkt of alles wat hij aanpakt succesvol is, want ook deze hobby steeg uit de mist op en ziedaar… het Atrium is eenmalig tot 15 mei opgesierd met vierentwintig foto’s, waarvan een paar in kleur, maar het merendeel zijn zwart-wit opnames. Hij ontwikkelt zijn films zelf in zijn doka, scant de negatieven in, die hij vervolgens op A2-formaat print. 

Als extra verrassing exposeert Aart bij deze tentoonstelling ook zijn collectie Russische camera’s, maar liefst vijfenzeventig stuks. Ook zo’n bijzondere hobby van hem. Waarom verzamelt iemand Russische ouderwetse camera’s? “Omdat die óf bar en boos slecht waren, óf geniaal.” Aart moet er zelf om lachen. “Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog hebben de Russen de fabrieken in Oost-Duitsland veroverd en met een deel van het personeel naar Moskou en Kiev overgebracht, waar ze de productie van de Duitse fototoestellen bijna onveranderd tot 1986 voortgezet hebben. Ook kregen ze de superieure Duitse lenzen in handen, waardoor Russische camera’s vaak heel goede objectieven hebben. Hij verzamelt deze camera’s die tussen 1930 en 1995 gemaakt zijn en vertoont die met enige trots. Het mooie is dat hij ze chronologisch heeft opgesteld, zodat de ontwikkeling van de Sovjetcamera’s goed te zien is. 

Als curiositeit ligt er een prachtige camera die de Russen hebben ontwikkeld, die bedoeld was als concurrent van de Polaroid-camera. Alleen het produceren van een speciale eigen film bleek te ingewikkeld. Zodoende zitten ze nu nog steeds opgescheept met een stapel pseudo-Polaroid-camera’s, waar nog nooit ook maar één foto mee gemaakt is. 

Voor meer informatie: a.ruyter@chello.nl