Inwoners, verenigingen en bedrijven mogen meepraten over bestuurlijke toekomst Oostzaan

Nieuws
Het rapport wordt eerst tijdens de raadsvergadering besproken.
Het rapport wordt eerst tijdens de raadsvergadering besproken. (Archieffoto Barbara van Wijk)

OOSTZAAN – Zelfstandig blijven en de ambtelijke samenwerking met Wormerland verder ontwikkelen? Of fuseren met Zaanstad, Amsterdam of Landsmeer? Volgens een rapport, dat bij de Oostzaanse gemeenteraad op tafel ligt, zijn dat de vier opties voor de bestuurlijke toekomst van Oostzaan. Inwoners, verenigingen en bedrijven mogen hierover meepraten. 

Op donderdag 15 juni bespreekt de gemeenteraad de uitkomsten van het rapport. Hierin staan vier mogelijke scenario’s die van invloed kunnen zijn op de toekomstige bestuurlijke structuur van Oostzaan. De opties variëren van het behouden van bestuurlijke zelfstandigheid door de ambtelijke samenwerking met Wormerland verder te ontwikkelen, tot het overwegen van een fusie met de gemeenten Zaanstad, Amsterdam of Landsmeer. 

De verschillende fracties zullen een eerste reactie geven op het rapport. In augustus of september mogen de inwoners, verenigingen en bedrijven aangeven wat zij belangrijk vinden voor Oostzaan. Ook buurgemeenten (of mogelijke fusiepartners) hebben de gelegenheid een zienswijze in te dienen.  

Het doel van dit participatietraject is om een breed scala aan perspectieven en ideeën te verzamelen, zodat de gemeenteraad een weloverwogen besluit kan nemen over de toekomstige bestuurlijke koers van Oostzaan. Het streven is om voor het einde van dit jaar tot een definitieve uitspraak te komen.