Nu is het duidelijk: het Hannie Schaftplein is een blauwe zone

Nieuws
Toch een blauwe zone.
Toch een blauwe zone. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Twijfelen hoeft niet meer: het Hannie Schaftplein is een blauwe zone en daarvoor is een parkeerschijf vereist. Dat blijkt uit gedegen speurwerk van onze kant.

Dit onderzoek hebben we gedaan in vervolg op het artikel in deze krant van vorige week over de ontstane verwarring over de parkeerregels op het Hannie Schaftplein, bij Dirk van den Broek. Zo hebben we de exacte status van het parkeerterrein definitief kunnen achterhalen. 

In 2010 werd het plein aangelegd en bestempeld tot blauwe zone. In februari 2017 werd met een publicatie in de Staatscourant bekend gemaakt dat de parkeerduurbeperking eraf was gehaald. Dat bericht werd bekend gemaakt in Kompas (sinds kort het Nieuwsblad Oostzaan). Zo ging het enige tijd goed en het zou nóg goed gaan ware het niet dat Dirk van den Broek bezwaar maakte tegen schrappen van deze parkeerduurbeperking. De supermarkt begon twee procedures tegen de gemeente Oostzaan en heeft die gewonnen, waardoor de vrijheid van parkeren weer aan banden werd gelegd. 

Met ingang van 2 mei 2019 werd het vrije parkeren weer teruggedraaid. Op de borden staat: ‘Parkeerzone 1,5 uur van ma. t/m za. 09.00 – 18.00 h.’ en dit is nu weer geldig. Ook dit besluit werd in de Staatscourant gepubliceerd, nummer 25868. Oplettende lezers van deze krant ontdekten deze bekendmaking. Echter werd verzuimd om dit in Kompas onder de gemeenteberichten bekend te maken, althans voor zover is na te gaan. 

In elk geval hebben maar weinig mensen hier kennis van genomen en werd er dus nog steeds vrijuit geparkeerd. Ook het omgedraaide bord, waarmee de blauwe zone ongeldig was gemaakt in 2017, had in 2019 moeten worden teruggedraaid. Omdat dit niet was gebeurd is er een onduidelijke situatie ontstaan. Pas toen kort geleden één of meer bekeuringen werden uitgeschreven liepen de gemoederen hoog op, omdat de meesten dachten dat het nog steeds vrij parkeren was. Maar bij deze voor eens en voor al: het Hannie Schaftplein is wel degelijk een blauwe zone waar een parkeerschijf vereist is. 

Barbara van Wijk