Belevingstour door Grote Kerk

Nieuws
Ds. Sjaak wil de geïnteresseerde kijker meer meegeven.
Ds. Sjaak wil de geïnteresseerde kijker meer meegeven. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - De vakantie is weer voorbij. Voor de meeste mensen is het bezoeken van mooie kerken in het buitenland een vast onderdeel. Maar hoe zit dat in Oostzaan? Ds. Sjaak Visser vraagt zich af hoeveel Oostzaners écht weten van de schoonheden van de Grote Kerk in Oostzaan. Om dat te onderzoeken maakte hij een speurtocht door de kerk, noemde het een belevingstour, en stelde vragen en opdrachten op. Doe je mee? Vast en zeker dat je op een andere manier gaat kijken.

door Barbara van Wijk 

Hoe goed bekijk je een kerk, kathedraal of Dom als je tijdens een vakantie zo’n godshuis ergens in den vreemde bezoekt? Hoeveel van de details herinner je je nu nog daarvan? En hoeveel weet je van de mooie Grote Kerk in het hart van je eigen dorp?

Natuurlijk kennen de eigen inwoners hun eigen kerk, zou je denken. Maar ds. Sjaak wil de geïnteresseerde kijker meer meegeven. Hij zegt daarover: “Het gaat er mij om dat mensen niet alleen zien wat er is, maar ook beleven wat er is. En er is in de ruimte van de kerk veel meer te beleven. Dat maakt het leven mooier. En dat wil ik de mensen in Oostzaan aanbieden. Ik wil ook iedere week één spreuk meegeven, die een richting kan wijzen hoe je je leven gelukkiger kan maken. Daarbij maak ik gebruik van een wereldwijd onderzoek en een kaartspel dat daarop gebaseerd is. Ook deze spreuken zijn op vrijdagochtend en op zondag na de kerkdienst in de Grote Kerk op te halen.”

Ook maakte Sjaak een speurtocht door de kerk. Hij stelde een ‘route’ samen en koos tien bezienswaardigheden uit, waar hij vragen over formuleerde. Hij daagt de bezoeker uit tot het invullen van de vragen en het uitvoeren van opdrachten. Voor de bezoeker een mooie uitdaging, die wellicht een mooie herinnering zal worden.

Elke vrijdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur is de kerk open en kunnen bezoekers zichzelf verrassen. Een kopje koffie staat klaar, en indien gewenst, is ds. Sjaak aanwezig voor eventuele vragen, opmerkingen of gewoon voor een babbeltje.