De Kweekvijver twaalf mediatoren rijker

Nieuws
Alle reden om te juichen.
Alle reden om te juichen. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Bij de O.B.S. de Kweekvijver stond afgelopen vrijdag de champagne koud, een grote bos rozen stond op tafel, er werden toespraken gehouden, want het was duidelijk feest! Maar liefst twaalf tien- en elfjarigen hadden een intensieve training gedaan om de titel Mediator te verkrijgen en dat is gelukt. De training bestond uit drie sessies waarin een stappenplan werd geleerd en geoefend met praktijkvoorbeelden. 

door Barbara van Wijk

De O.B.S. de Kweekvijver is al jaren trots op het predicaat Vreedzame School en er is de school veel aan gelegen om dát vooral zo te houden. Deze training maakt daar onderdeel van uit. Vaders en moeders, opa’s en oma’s waren uitgenodigd om de officiële diploma-uitreiking bij te wonen en om uitleg te krijgen wat de eervolle titel Mediator inhoudt. 

Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen een conflict en een ruzie. Een ruzie is heftiger, eventueel met schelden en slaan. Daarbij kan het aardig uit de hand lopen. Het is dus zaak voor de mediator om eerder, al bij de conflictfase, op te treden. Rustig, zonder partij te kiezen, geduldig zijn en vragen stellen. 

Een conflict is een meningsverschil. Eigenlijk is een conflict best gezond, dan gaan de mediatoren proberen begrip te krijgen voor elkaars (andere) mening. Mensen zijn nu eenmaal verschillend en dat moeten we leren erkennen. Ieder van ons draagt eigen verantwoordelijkheid, maar ook verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de gemeenschap. Dat dit deze twaalf kanjers wel zal lukken, lijkt een duidelijke zaak. 

De mediatoren zijn Lexie Sproet, Luuk Harms, Luuk van Stiphout, Dion de Bruin, Finn Prikkel, Rana Al Baissaoui, Rojin Celik, Sammy Philipsen, Jay Compier, Stef van Geemen, Evi Smit en Dylan Lipinski (die was ziek, helaas). De trainingen zijn gegeven door de leerkracht van groep 8, Elise de Dood, en groep 5, Petra Holzmann.

De 'champagne' stond klaar.