Tuindorp Oostzaan loopt uit voor Sinterklaas

Nieuws
Welkom in Tuindorp Oostzaan
Welkom in Tuindorp Oostzaan (Foto: Sint Comité Tuindorp Oostzaan)

TUINDORP OOSTZAAN - Sinterklaas is afgelopen zaterdag warm ontvangen in Tuindorp Oostzaan. Ondanks het slechte weer gingen alle vrijwilligers van het Sint Comité maar door en iedereen had maar één doel: een mooie optocht ervan maken voor de kinderen. 

Wat was het erg druk bij de aankomst van Sinterklaas en de pieten op de Appelweg. In de Molenwijk was het één groot feest met allemaal vrolijke gezichten. Helaas was het op de Mercuriusplein wat minder door het weer maar ondanks dat deelde Slagerij Aarse zoals elk jaar gratis snert uit.

Sinterklaas eindigde dit jaar weer in het Zonnehuis, waar een Pietendisco werd gehouden.

Initiatiefnemer van dit festijn, dat los van het Sint Comité is georganiseerd, is buurtbewoonster Diana van der Horst. Zij is geboren en getogen Tuindorpse. Ze wilde het Sinterklaasfeest van vroeger graag weer terug de wijk in brengen en dat is haar goed gelukt. Na de natte optocht door het dorp ging het dak er af tijdens de Pietendisco in het Zonnehuis.

In de jongere jaren van Diana werd Sinterklaas twee keer per jaar in het Zonnehuis gevierd. In coronatijd is dit gestopt, maar dit jaar was er weer feest. “Vanaf het Mercuriusplein ben ik snel naar het Zonnehuis gerend, waar iedereen al volop aan het opbouwen was”, vertelt ze. “Veel vroeger dan gepland stormden er 52 doorweekte pieten en een verkleumde Sinterklaas binnen. De pietendisco werd nog opgebouwd en de 13 vrijwilligers werden nog gebriefd. Het was even snel schakelen wat we konden doen om de deuren zo snel mogelijk te kunnen openen.” Je wilt natuurlijk niemand buiten in de kou laten staan. 

Terwijl de deuren een kwartier voor aanvang van het feest open gingen werd het binnen al snel één groot feest. Radio piet van Fun & Party Match zorgde er voor dat honderden kinderen uren lang stonden te dansen op de dansvloer.

Onverwachts was er zoveel animo voor de disco dat al snel het Zonnehuis het maximale aantal bezoekers had bereikt. “Het is nooit leuk om bezoekers en in dit geval juist de kinderen te moeten teleurstellen. Gelukkig kon iedereen, helaas sommigen met wat vertraging, toch naar binnen”, zegt Diana. Het was te zien dat ze daar vreselijk van baalde, maar onder de veiligheidsregels kwam ze niet uit. Tijdens de evaluatie worden alle punten van verbetering besproken. “Ik vond het gewoon een fantastisch feest. Ik kreeg het ouderwetse Sinterklaasgevoel, wat ik in mijn jeugd heb mogen ervaren, toen ik al die blije gezichten zag. Daar deed ik het voor. Dit feest hadden we niet kunnen organiseren zonder de hulp van alle vrijwilligers uit de buurt, de gezondheidsambassadeurs, met hun gezonde traktaties, Stichting Dock, buurtvereniging Zonneplein en natuurlijk Ymere, Stadsherstel en Noordmakers voor de sponsoring.”

Het team vrijwilligers met Diana in het midden.
Het dak eraf in het Zonnehuis
Binnen was het droog.
Aandacht voor de kinderen.