Vermakelijke operette Bel Canto rond een onvrijwillige piraat

Nieuws
Applaus na afloop.
Applaus na afloop. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN - De operette ‘De Piraten van Penzance’ van Bel Canto is afgelopen zaterdag in première gegaan, waarna het stuk de volgende dag ook is gespeeld. Redacteur van het Nieuwsblad Oostzaan was erbij.

Voor de inwoners van een kleine gemeente moet het een bijzondere gewaarwording zijn: je buurman, nicht of oom gehuld in een kokerrok, gedateerd politie-uniform of piratenoutfit en dan nog zingen ook. Maar bij Bel Canto oogt en klinkt het allemaal geloofwaardig en naturel. Het is ook niet zomaar een groep die op de podium staat. Bel Canto weet hoe je een mooie productie neerzet.

Dat geldt zeker voor ‘De Piraten van Penzance’. Een fraai decor, dat wisselt na de pauze, piraten die er ook echt vervaarlijk uitzien - er zit overigens ook een klein piraatje bij - en zangpartijen die verre van eenvoudig zijn. Neem alleen al Generaal Stanley (Luc Theunissen) die zich in een rap tempo voorstelt zonder ook maar één hapering en daar vervolgens nog een schepje bovenop doet. Of Astrid Vreeken (in de rol van de mooie Mabel) die héél hoog zingt en dat héél zuiver doet.

De operette van Gilbert & Sullivan draait om Frederic, die als kleine jongen door zijn kindermeisje per ongeluk bij de piraten in de leer gedaan. Als hij eenentwintig jaar wordt, loopt zijn leercontract eindelijk af. Hoewel hij met elk van de piraten een hechte vriendschapsband heeft opgebouwd, kan hij het werk van deze meedogenloze schurken alleen maar verafschuwen. Nu zijn plicht is voldaan, verlaat hij de piraterij en zal hij zich met hart en ziel gaan toewijden aan hun vernietiging.

Aan de kust van Cornwall, waar het piratenschip aanlegt, ontmoet hij de beeldschone Mabel. Als zij de knappe jonge Frederic ziet, wil zij, ondanks de waarschuwingen van haar veertien zusters, niets liever dan zo snel mogelijk met hem in het huwelijk treden. Niets lijkt het levensgeluk van deze twee jonge geliefden in de weg te staan. Maar dan neemt het lot een bizarre wending…

De ‘Piraten van Penzance’ is een komische en vermakelijke operette, vol Britse humor. Echt de moeite waard om te beleven. Dat kan nog op zaterdag 25 en zondag 26 november. Voor informatie en kaartverkoop: ga naar www.belcanto-oostzaan.nl

Marcel van Stigt