Mark Schurer’s kerstwens: honderd kerstpakketten voor voor Oostzaner in nood

Nieuws
Mark is de bedenker van dit mooie initiatief.
Mark is de bedenker van dit mooie initiatief. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - De feestmaand december, staat voor de deur. Een tijd vol gezelligheid, warmte en saamhorigheid. De meeste mensen kijken er naar uit, maar deze maand is niet voor iedereen een hoogtepunt van het jaar. Integendeel. Veel mensen zouden het liefst een winterslaap gaan houden. Ze zien als een berg op tegen de kosten die ze echt niet kunnen dragen, of tegen de eenzaamheid. 

Door Barbara van Wijk 

Mark Schurer (50) wil dit jaar honderd kerstpakketten weggeven aan mensen die hiermee echt blij te maken zijn. Of aan mensen die niemand hebben om het samen gezellig mee te maken, of aan mensen die te maken hebben met gezondheidsproblemen, pijn, verdriet, verlies, of armoede.

Elk jaar rond deze tijd trekt Mark Schurer zich het lot van de minderbedeelde mens extra aan. “Wij hebben het tamelijk goed, wat gun ik dat iedereen!” Elk jaar denkt hij erover na wat hij kan doen om deze medemensen een hart onder de riem te steken. Maar dit jaar wilde hij het niet alleen bij denken laten, nee, hij wilde ook daadwerkelijk iets doen om een sprankeltje licht in hun leven te brengen. Maar hoe doe je zoiets?”

Mark bedacht dat er wellicht meer mensen “iets” zouden willen doen, maar ook niet weten hoe je zoiets aanpakt. Waar begin je? En daarom besloot Mark om zijn gedachten hierover uit te spreken in een bijeenkomst van de Contactgroep Bedrijven Oostzaan, een belangengroep voor ondernemend Oostzaan. De ondernemers die daar aanwezig waren hoorden hem aan en tot Marks grote vreugde pakten ze dit idee gelijk met voortvarendheid op. Het gevoel van “wij hebben het goed, hoe kunnen we iets doen voor anderen die het minder goed hebben,” bleek inderdaad onderhuids bij meer ondernemers te leven en nu Mark het zo uitsprak kwamen ook hun al langer gekoesterde gedachten aan de oppervlakte. “Ja, wij doen mee,” sprak een flink aantal ondernemers. En dat was een startsein voor Mark om hiermee aan de gang te gaan, waarbij hij kon rekenen op de ondersteuning van het Witte Kerkje en van de Grote Kerk, het Warme Huis, de WMO van de Gemeente en een aantal vrijwilligers, allemaal mensen die enthousiast hun medewerking aanboden.

Besloten werd om honderd kerstpakketten beschikbaar te stellen. Heerlijke kerstpakketten die boordevol zitten. Deze kerstpakketten zijn bedoeld als een waarderend steuntje in de rug. Een lichtje in de duisternis. Een dankjewel voor de inzet van vrijwilligers. Maar ook voor eenzame Oostzaners en voor Oostzaners die moeite hebben hun rekeningen te betalen en voor mensen die zich sinds jaar en dag belangeloos inzetten voor hun medemensen, zoals bijvoorbeeld die vrijwilliger die bij nacht en ontij met de Belbus mensen vervoert. Of een mantelzorger die een zware last op zijn/haar schouders heeft met de verzorging van een geliefde of kennis. Vrijwilligers die het sociale leven in Oostzaan draaiende houden. Er zijn zoveel helden die altijd klaar staan voor een ander, maar niets voor zichzelf vragen. Die mensen komen in aanmerking voor zo’n fijne opsteker.

Kent u zo iemand? Weet u wie het moeilijk heeft omdat hij/zij moeilijk rond kan komen? Gunt u een speciaal iemand een mooi kerstpakket waarmee hij/zij echt blij zal zijn? U kunt iets doen: draag zo iemand voor. Verras hem of haar met zo’n prachtige pakket. Stuur een mail naar kerstpakket2023@gmail.com en vertel in een paar zinnen waarom u vindt dat degene, die u aanmeldt, in aanmerking komt voor zo’n verrassingspakket.

Wilt u voor uzelf graag een pakket aanvragen, dan kan dat ook. Motiveer wel waarom u vindt dat u ervoor in aanmerking komt. Als u liever een filmpje maakt, of een gesproken berichtje? Dat mag ook. Dat kan naar het genoemde emailadres. Maak het verhaal niet te lang, ongeveer tweehonderd woorden, en stuur het in vóór 10 december. 

Deze actie is alleen bestemd voor inwoners van Oostzaan. Er is een jury die beslist wie een pakket thuisbezorgd krijgt. Zet vooral uw telefoonnummer en/of emailadres op uw aanvraag zodat u gebeld kunt worden, want u hoeft niet de kou in, de pakketten worden u persoonlijk aangereikt. Over de uitkomst kan niet worden gediscussieerd.

Mark wil nog wel even kwijt, dat hij van harte hoopt dat meer mensen hun hart open zetten voor de medemens en dat dit soort acties een vaste traditie zullen worden.