Wijzigingen in het streekvervoer van Oostzaan

Nieuws
Een nieuwe dienstregeling in Oostzaan.
Een nieuwe dienstregeling in Oostzaan. (Foto: Pexels)

OOSTZAAN - Vanaf 10 december verandert er iets bij het streekvervoer per bus van Oostzaan. Connexxion wordt vervangen door EBS. Sta je te wachten op een rode bus? Die komt per 10 december niet meer. Het zijn voortaan blauwe bussen. Sta je op de uitkijk of nummer 392 er al aankomt? Vanaf dezelfde datum wordt het bus lijn 111.

Door Barbara van Wijk

Lijn 111 is de opvolger van lijn 392 maar gaat door naar Marken. Lijn 111 gaat in de avond en op zondag vaker rijden: vier keer per uur in plaats van twee keer per uur. Lijn 111 rijdt dus door naar Monnickendam en Marken en deze lijn 111 rijdt tijdelijk via een omleiding naar Amsterdam Centraal en stopt niet bij halte IJtunnel en Prins Hendrikkade.

Als gevolg van werkzaamheden kunnen de bussen uit Zaanstreek en Waterland vanaf 10 december niet naar Amsterdam CS rijden. Alle bussen rijden dan tot Amsterdam Noord. Alleen nachtbussen en toeristenlijnen blijven, door een andere route te nemen, wel van en naar Amsterdam CS rijden. De verwachting is dat de werkzaamheden tot in september duren.

Vanaf 10 december 2023 start de nieuwe dienstregeling bij EBS in de regio Zaanstreek – Waterland. Bij iedere nieuwe dienstregeling veranderen onder andere de vertrek- en aankomsttijden, haltes, routes en de aansluitingen van verschillende buslijnen. Deze nieuwe dienstregeling betekent: meer routes en nieuwe routes, verbeterde haltes, snellere verbindingen, hogere frequenties en 24/7 openbaar vervoer.

Voor de halte Uitvaartcentrum Zaandam kan gebruik gemaakt worden van lijn 111. Met de lijnen van M-net kun je comfortabel en prettig reizen. De M-net bussen rijden minder vaak dan de R-net bussen, maar doen meer haltes aan. Ze zijn herkenbaar aan de blauwe kleur. M-net is vergelijkbaar met een ‘sprinter’, dat is een stoptrein bij het railverkeer.

Ook ‘s nachts rijden bussen vanuit Krommenie, Wormerveer, Koog aan de Zaan, Zaandam, Oostzaan en Landsmeer naar Amsterdam Centraal en voor dezelfde ritprijs als overdag. Dat zijn N94 vanuit Krommenie-Wormerveer-Koog ad Zaan-Zaandam en N19 vanuit Zaandam-Oostzaan-Landsmeer.

Bij de eindhalte Amsterdam Noord zullen voorlopig (tot nader order) twee assistenten aanwezig zijn om passagiers te informeren en te begeleiden. 

M-net

Met de lijnen van M-net kun je comfortabel en prettig reizen. De M-net bussen rijden minder vaak en zijn herkenbaar aan de blauwe kleur. M-net is vergelijkbaar met een ‘sprinter’.

  • M-net naar Amsterdam
  • Amsterdam Sloterdijk: 103 en 272
  • Amsterdam Zuidoost: 276, 277, 278
  • Amsterdam Noord: 100, 104, 110, 111, 112, 119, 211, 219
  • Amsterdam Centraal: 800, 801 + N06, N07, N11, N14, N19, N94

Voor de nieuwe dienstregeling wordt jeverwezen naar de volgende websites: www.meerplus.nl/reizen/dienstregeling10dec23 en www.ebs-ov.nl/waterland/actueel/nieuws/artikel/dienstregeling-zaanstreek-waterland.