Gemeente Oostzaan steunt het Warme Huis met tijdelijke subsidie voor 2024

Nieuws
Het Warme Huis is er voor iedereen.
Het Warme Huis is er voor iedereen. (Archieffoto Rodi Media)

OOSTZAAN - Gemeente Oostzaan heeft besloten om de tijdelijke steun aan het Warme Huis, die eerst vanuit het Noodfonds kwam, te veranderen in een tijdelijke subsidie voor het jaar 2024. Dit is mogelijk omdat het Warme Huis sinds dit jaar officieel een stichting is: Stichting Oostzaners voor Elkaar. Deze subsidie is een grote stap voorwaarts voor het Warme Huis. Er is nu duidelijkheid over de ondersteuning die dit initiatief nodig heeft voor dit jaar. Met het geld kunnen zij de vaste lasten betalen en zorgen voor koffie en thee. Naast de hulp van de gemeente komen er veel donaties binnen van inwoners van Oostzaan. 

De gemeente heeft nog geen beslissing genomen over de subsidie na 2024. Op dit moment wordt er gewerkt aan een evaluatie over het Warme Huis. Zo kan de gemeente beoordelen of de activiteiten aldaar passen bij het armoedebeleid of misschien een aanvulling daarop zijn. De gemeenteraad neemt hier naar verwachting vóór de zomervakantie dit jaar een besluit over.

Alleen al blij met erkenning

Debby van Ingen, de voorzitter van de spiksplinternieuwe stichting Oostzaners voor Elkaar, is heel blij met deze ontwikkeling. Alleen al vanwege de erkenning die hieruit spreekt. 

Nu de Stichting Oostzaners voor Elkaar een officiële status heeft gekregen, heeft zij een wat stevigere basis. Immers, de financiën zien er zekerder uit. Debby klapt in haar handen en is superblij. “Er wordt momenteel hard gewerkt aan een uitgebreide evaluatie.” Dat alles spreekt vóór de doelstelling en de werkwijze van het bestuur, dus hoopt zij ook na 2024 gesteund te worden door de gemeenteraad van Oostzaan. 

‘Huisvesting grootste probleem’

“Voorlopig is ons grootste probleem de huisvesting”, zegt zij. “Onze hoop is erop gevestigd dat we, nu we een gegarandeerde huur kunnen betalen, wat meer kans maken op een dak boven ons hoofd. Wie weet heeft iemand wel een optie, maar een onzekere financiële situatie werkt niet echt mee aan een oplossing. Nu staan we er veel beter voor en misschien weet iemand ergens een leegstaande ruimte, een container, een schuur, liever nog een huis. Maar we zijn al blij als we na de zomer ons zorgenkleed van ons af kunnen werpen als we een eigen locatie kunnen betrekken. Ons verblijf in het Witte Kerkje is ook maar tot de zomer mogelijk want het gaat uitgebreid verbouwd worden! Dan moeten wij eruit, hoe dan ook. Het wordt dus nijpend. Dus… wie iets weet, al moet er een beetje opgeknapt of verbouwd worden, wie helpt ons in ons voortbestaan? Eén telefoontje of een mailtje is genoeg.” 

Wie weet een mooie locatie in Oostzaan voor het Warme Huis? Neem dan contact op met Debby van Ingen van het Warme Huis via: info@oostzanersvoorelkaar.nl of 06-47371882 of mikeaxl2002@gmail.com 

Barbara van Wijk