NLdoet: opschoning Oostzanerveld

Nieuws
'Skoon skip' in het Oostzanerveld.
'Skoon skip' in het Oostzanerveld. (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN/ZAANDAM - Oostzaan doet op 16 maart mee met NLdoet. Dit is het jaarlijkse landelijke evenement van het Oranjefonds, waarbij deelnemers van alle leeftijden en categorieën de handen uit de mouwen steken om mee te helpen met een klus of een activiteit waardoor de wereld er een beetje mooier uit komt te zien.

Barbara van Wijk

In Oostzaan wordt onder andere door Staatsbosbeheer in samenwerking met NLdoet specifiek op 16 maart aandacht gevraagd voor het natuurgebied het Oostzanerveld, dat niet vanzelf zo mooi blijft. Het is een uniek natuur- en cultuurlandschap waar weidevogels en andere dieren te vinden zijn. Maar helaas blijft het zwerfafval niet beperkt.

Daarom doet Staatsbosbeheer een oproep: kom op 16 maart helpen om ‘skoon skip’ te maken in het Oostzanderveld en dit gebied op te schonen, samen met een grote groep vrijwilligers, onder andere van de werkgroep Oostzanerveld van de Vogelbeschermingswacht. Zo kunnen de weidevogels en andere dieren er met een gerust hart terecht vóór het nieuwe broedseizoen.

Jaarlijks belandt er naar schatting zo’n vijftig tot driehonderd miljoen kilo zwerfafval in de Nederlandse natuur. Dat zijn niet alleen achteloos weggegooide sigarettenpeuken of blikjes frisdrank, nee, helaas ook afgedankt huisraad, bouwafval en afval van drugslaboratoria. Vandaar deze luide roep om hulp: ook meehelpen om het Oostzanerveld weer een stukje schoner te maken? Lekker een paar uurtjes in de natuur bezig zijn? Samen zijn met gelijkgestemde mensen? Geef je dan snel op. De dieren van het Oostzanerveld zullen je dankbaar zijn en zelf zul je voldoening hebben van zo’n fijne ochtend samenwerken voor een goed doel.

Zaterdag 16 maart van 09.30 tot 13.00 uur. Start met koffie en thee, na afloop van het werk gezellig napraten met een kop soep. Start: in Brasserie/restaurant Het Zaanse Hoekje, De Watering 1, 1503 VR Zaandam. Aanmelden: veenweiden@staatsbosbeheer.nl