Democracity eerste stap naar de politiek - Achtste groepers leren lobbyen, stemmen en samenwerken

Nieuws

OOSTZAAN - Wat is een politieke partij? Wat voor mensen heb je nodig in een politieke partij? Hoe noem je de partij waar jij voor staat? Wat wordt de slogan en wat is het partijprogramma? Zomaar wat vragen die gesteld werden aan de zevende en achtste groepers van de Noorderschool en de achtste groepers van de Rietkraag, de Kweekvijver en de Korenaar. Het werd een lesje democratie pur sang en gaandeweg werd het erg leuk om vooral samen te werken, een absolute must in het Nederlandse politieke klimaat.
De opdrachten kwamen in drie delen, allereerst werden de taken uitgezet, daarvoor werden groepen gevormd. Dan was het op zoek gaan naar een woordvoerder, een secretaris, een voorzitter en partijleden. Toen dat eenmaal was gebeurd kregen de diverse groepen de opdracht om een partijprogramma te schrijven, een naam te bedenken voor de partij en een goede slogan te verzinnen. Door middel van een presentatie werden de partijen voorgesteld aan de rest. Na deze presentatie was het tijd voor een korte break, in de politiek een schorsing genoemd. En na deze pauze was het tijd voor de diverse partijen om een stad of dorp te bouwen. Dit kon aan de hand van een grote diversiteit aan gebouwen. Scholen, supermarkt, parken, ziekenhuis, brandweerkazerne, boerderij, zwembad en meer. Het eerste gebouw bij een partij kwam tot stand door samen te overleggen. Dat was de makkelijkste vorm. Het tweede gebouw kwam tot stand door te stemmen. Alle groepen stemden mee en pas als er een meerderheid, dat is de helft plus één, ontstond mocht het gebouw geplaatst worden. Voor het derde gebouw werd het nog spannender, hier moesten de groepen overtuigd worden door te lobbyen. In de politiek ook wel de achterkamertjesbijeenkomsten genoemd.

Grote verschillen

De vier scholen vertonen grote verschillen als het gaat om het bouwen van een dorp of stad. Zo had de Noorderschool bijvoorbeeld heel veel groen, bouwden ze een boerderij, maar stemden de supermarkt weg. De Rietkraag daarentegen dacht veel commerciëler, maar bouwde, met een geweldige meerderheid van stemmen, wel een moskee. De Kweekvijver ging vooral voor de veiligheid en de Korenaar voor de zorg. En zo hadden alle scholen hun eigen prioriteit. Vooral het stemmen werd als een geweldige ervaring ervaren door de leerlingen. Het werd helemaal een feestje toen er aan het einde van de bijeenkomst belangrijke mannen en vrouwen binnenliepen. Tijdens de sessies gaven griffier Lizette Ouwehand, wethouder Tine Schaafsma, burgemeester Rob Meerhof, wethouders Siefko Julius en Joop Klinkhamer en raadslid Teun Flens uitleg over hun taken binnen de gemeente. En zoals dat hoort waren de vragen behoorlijk rechtstreeks en werd vooral burgemeester Meerhof flink onder vuur genomen over zijn sportieve prestaties. Maar zoals hij zelf schouderophalend zegt; ''Ik lees gewoon liever een goed boek in mijn spaarzame vrije tijd.''