Twiske Jeugdfestival

Nieuws

OOSTZAAN - Het Twiske Jeugd Festival vond afgelopen zaterdag plaats in het clubgebouw van muziekvereniging Excelsior Oostzaan. Al twaalf jaar wordt dit festival georganiseerd door de drie muziekverenigingen uit Oostzaan, te weten Crescendo, Concordia en Excelsior.
Het festival begon zaterdagochtend om 11.00 uur met projectorkest 'Music Fun' gevormd uit Heilooër Harmonie Caecilia en Fanfare Showband Heiloo. Een optreden met diverse presentatrices, cowboys en indianen, compleet met tipi op het podium. De lat lag na dit optreden wel gelijk hoog voor de andere orkesten. Het tweede orkest was het Saens Harmonie Orkest. Zij namen met hulp van twee 'minions' deel in de beginnersklasse en zijn naar het oordeel van jurylid Bart Koning gepromoveerd naar de gevorderden. Dit statement werd nogmaals bevestigd bij de prijsuitreiking, want hun optreden werd beloond met de prijs voor beste beginners-orkest. Als derde speelde de Samenspelgroep van Zaandijks Fanfare Corps. Zij namen het publiek mee op een ruimtereis, die begon van achter een groot zwart doek met het welbekende 'Also Sprach Zarathustra'. Toen het doek opzij ging bleek daar een compleet uitgedost orkest te zitten waar iedereen - zelfs de dirigente - als ruimtereizigers waren verkleed. Dit optreden maakte zo veel indruk op de jury dat zij hiermee uiteindelijk de entertainmentprijs in de wacht zouden slepen. Vervolgens was de beurt aan Dr. Nuijens. Dirigent Ton van de Kieft nam het publiek mee op een zoektocht naar water - van oases in de woestijn tot aan bevroren water uit 'Frozen'.


Middagprogramma

Na een sterk ochtendblok volgden in de middag nog vier orkesten. Eerst was de beurt aan Excelsior, waar het thema 'Circus' onmisbaar aanwezig was. Wederom een orkest dat zich had uitgedost voor de gelegenheid en ook de muziek ademde het circusthema. Met een intrada, paarden, beren, koorddanseres en natuurlijk de clowns waren alle acts daar die je bij een circusvoorstelling zou verwachten. De twee 'clowns' Koen en Lucas vielen in het bijzonder op vanwege het feit dat zij een eigen muziekstuk hadden geschreven, dat op het festival ten gehore werd gebracht met gitaar, zang en orkestbegeleiding. Hierna was het de beurt aan Concordia. Dirigente Esther Hoek had wat moeite met de techniek, maar de ladyspeaker van het festival Rosanne hielp haar uit de brand. Concordia werd door de jury geprezen voor het programmeren van een aantal moeilijke muziekstukken, die allen zeer herkenbaar waren voor het publiek. Het leerlingenorkest van Soli Zaandam vormde de muzikale omlijsting tijdens de uitreiking van Oscars voor onder meer 'beste dirigent', 'beste jurylid' en 'beste publiek'. Een zeer zelfverzekerd jeugdlid van ongeveer 10 jaar jong verruilde na elk muziekstuk haar trompet moeiteloos voor de microfoon om het volgende beeldje uit te reiken. Dit maakte bij de jury echter niet zo veel indruk als de muzikale kwaliteiten van het leerlingenorkest als geheel. De muziek die Soli ten gehore bracht tussen de uitreikingen door werd namelijk beloond met de prijs voor beste gevorderden orkest. Het laatste orkest van de dag was Crescendo Oostzaan. Met een nieuwe lichting jeugdleden werd een muzikale wereldreis gemaakt. Bij het eerste stuk werd hiervoor een complete fiets op het podium gebracht, om vervolgens van Moskou via Parijs langs een tuinkabouter nabij de Twiskemolen te fietsen. Tot slot werd een reis door de tijd gemaakt om drie musketiers te verklanken. Het is jurylid Bart Koning als insider bij de vereniging niet ontgaan dat de verse jeugdleden in dit orkestje slechts werden ondersteund door een paar gevorderde jeugdleden, wat een knappe prestatie mag heten. Bij deze editie waren alle orkesten terugkerende deelnemers, hetgeen aantoont hoe leuk het is om hier als muzikant aan deel te nemen. Het is een mooie gelegenheid om zelf een leuke act neer te zetten en die van andere muziekvrienden te bekijken en beluisteren. Zaterdag 23 juni 2018 zal het volgende Twiske Jeugd Festival plaatsvinden.