Eelco Taams (PvdA Oostzaan): ‘Er is een stevig sociaal verhaal nodig’

Politiek
Eelco Taam is al lang actief in de lokale politiek.
Eelco Taam is al lang actief in de lokale politiek. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Met één zetel is de PvdA de kleinste politieke partij in Oostzaan. Maar ze heeft in de afgelopen vier jaren volgens lijsttrekker Eelco Taams wel degelijk een rol van betekenis gespeeld en zal dat nog nadrukkelijker gaan doen. Hij stelt dat er nu meer behoefte dan ooit is aan een ‘stevig sociaal verhaal’. Een tweede zetel ligt volgens hem in de lijn der verwachting.

Door Marcel van Stigt

Eelco Taams (68) kan zich beroepen op een lange staat van politieke dienst. Na zijn eerdere verhuizing van Oostzaan naar Landsmeer is hij actief geworden als raadslid en fractievoorzitter voor de lokale PvdA. Weer terug in Oostzaan had hij de dozen nog maar net uitgepakt of de PvdA Oostzaan stond al voor de deur om hem te interesseren voor een functie in die partij. Daar hoefde hij niet lang over na te denken.

Betrokken

Ook al was hij even weggegeest, hij voelde zich nog altijd betrokken bij het dorp waar hij is geboren en getogen. Een warm dorp, noemt hij het, waar een groot sociaal gevoel heerst en waar veel vrijwilligers actief zijn. Daar wil hij zijn steentje aan bijdragen. En waarom de PvdA? “Ik kom uit een rood nest. Dé motivatie voor mij is dat de PvdA een goed onderwijsbeleid had; de PvdA was de partij die het meest voor scholieren deed, die kansen bood aan scholieren in het lager beroepsonderwijs, het tegenwoordige VMBO. Als voormalig docent heb ik me daar zelf ook altijd voor ingezet.”

Taams heeft het politieke klimaat zijn veranderen. Met de Tweede Kamer als slecht voorbeeld heerst er nu veel sprake van stemmingmakerij. Zo grimmig als het er in Den Haag aan toe gaat, zo is het in Oostzaan echter niet. In Landsmeer zijn de banden van zijn auto en die van mederaadsleden wel eens lek geprikt, maar in Oostzaan zoekt men het toch vooral in stevige discussies. 

Kleinste partij

Met één zetel is de PvdA de kleinste partij in Oostzaan. “Een eenzaam bestaan”, zegt hij. “Ons programma kunnen we daardoor niet altijd uitvoeren, we zijn afhankelijk van de steun van alle partijen. Wel is het ons regelmatig gelukt om een meerderheid voor onze voorstellen te krijgen, bijvoorbeeld bij het gratis verstrekken van mondkapjes en later de gratis zelftesten.”

Creatieve oplossingen

Voor de komende verkiezingen zet de PvdA vooral in op de bouw van betaalbare woningen. “Een gemeente heeft de taak om te voorzien in volkshuisvesting, maar het lukt hier niet. Er is hier een tekort aan betaalbare woningen voor inwoners met een laag inkomen en voor starters. Het is een lastig punt. Het is vechten om elke vierkante meter, want daar zijn wel drie bestemmingen voor te bedenken. Toch moeten we proberen te bouwen. Er zijn best opties, bijvoorbeeld voor tiny houses voor starters, wonen op vaders erf, kijken of we iets in het gebied tussen het Zuideinde en de westplas kunnen doen. Proberen of we de provincie mee kunnen krijgen. Er is grond, maar het moet wel mogen. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Samenwerken met buurgemeenten bijvoorbeeld.”

Een hot item in Oostzaan is Het Twiske. Festivals toestaan of niet? De PvdA heeft daar haar eigen opvattingen over. Taams stelt dat Het Twiske enerzijds is aangelegd als recreatiegebied, maar dat natuurbehoud ook telt. “Er moet een goede balans zijn. Het moet een Natura2000-gebied blijven, maar evengoed moet daar wat mogelijk zijn. Festivals zijn daar al jaren en wij houden vast aan de vijf dagen die zijn toegestaan. Daarmee wordt de balans niet verstoord. Ook willen we verblijfsrecreatie in Oostzaan stimuleren, en dat kan ook buiten Het Twiske. We willen dit vanwege het stimuleren van de economie en werkgelegenheid.”

Zelfstandig blijven?

En moet Oostzaan zelfstandig blijven of niet? “We roepen al vijf, zes jaar dat Oostzaan zelfstandig moet blijven zolang dat kan. En anders fuseren. Daarover moet je naar de kiezer eerlijk en realistisch zijn. In ons huidige programma noemen we Zaanstad als fusiepartner, maar nu laten we de fusiepartner open. Voor onze gemeente wordt het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Er is te veel geld uitgegeven. De nieuwe coalitie moet het gat zien te dichten. Zelfstandigheid, maar wel samen met Wormerland, is niet uitgesloten, maar dan moet er wel fors worden geïnvesteerd met een lastenverzwaring tot gevolg.”

Een zetel erbij

Veel werk aan de winkel dus na 16 maart. En wie weet krijgt de PvdA er een zetel bij. Eelco Taams gaat daar vanuit. “Veel mensen zien dat er een stevig sociaal verhaal nodig is.”