Rosemarijn Dral.
Rosemarijn Dral. (Foto: Barbara van Wijk )

‘Oostzaan zit in mijn hart’

Politiek

OOSTZAAN - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen laat het Kompas alle vijf politieke partijen aan het woord. De VVD Oostzaan sluit de rij. In gesprek met Rosemarijn Dral, wethouder en lijsttrekker.  

door Barbara van Wijk

Rosemarijn Dral (37), geboren en getogen Oostzaanse. Praat met Rosemarijn over Oostzaan en haar ogen beginnen te glimmen. Ze heeft Oostzaan niet alleen in haar hart, maar zeker ook op haar tong. “Ik ben een doener. Ik werk minimaal zestig uur per week, met veel plezier, want het is voor mij een genoegen om iets voor mijn dorp en haar inwoners en de ondernemers te kunnen doen.”

Ze vindt het belangrijk om het persoonlijke contact met mensen aan te gaan. Praten, communiceren, naar elkaar luisteren. “Ik wil weten waar mensen behoefte aan hebben.” Zo was haar duidelijk geworden dat er veel ouderen zijn die graag in een appartement zouden willen wonen. Ze heeft er een hele hijs aan gehad, maar ze is er trots op dat haar vele gesprekken met de provincie er nu toe geleid hebben dat er eindelijk gebouwd kan en mag worden. Er staan maar liefst honderdveertig woningen op stapel. De bouw van een groot deel daarvan zal dit jaar nog van start gaan. Ook maakt ze zich hard voor ‘bouwen op vaders erf’. Haar doel is Oostzaan een beetje mooier maken, zodat het een dorp is waar het prettig wonen is en blijft voor jong en oud. 

Investeringen

Rosemarijn Dral heeft al veel gerealiseerd: speeltuintjes voor de kinderen en samen met kinderen. Er zijn investeringen gedaan voor aanleg van groenvoorzieningen in samenspraak met inwoners. De renovatie van de Kerkstraat en het Zuideinde, en nu is haar moeite beloond om een fietstunnel onder de Verlengde Stellingweg en een fietsbrug vanaf De Ambacht te realiseren. Dit laatste in samenwerking met Zaanstad, de provincie en vervoerregio. Voor Oostzaan is dit een fantastische verbetering, die voor meer veiligheid zorgt.

“Waar ik heel trots op ben is dat Oostzaan, als klein dorp, de prestigieuze Energy Award heeft gekregen”, stelt ze. “Die is uitgereikt door het Ministerie van Economische Zaken, die gaat over een informatieplicht voor ondernemers wat betreft hun betrokkenheid op het gebied van duurzaamheid. We zijn maar zo’n kleine gemeente en toch zijn we landelijk hiermee op de kaart gezet. Dit zegt zoveel over de betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers en daar ben ik trots op.” 

Rosemarijn heeft nu geen ambities om ‘hogerop’ te klimmen. Voorlopig voelt zij zich in Oostzaan helemaal op haar gemak. Het is haar dorp, haar inzet, haar passie. “Ik wil gewoon iets betekenen voor het dorp, het verschil maken, mijn steentje bijdragen in de ontwikkelingen.” 

Bouw

De speerpunten voor de VVD liggen momenteel voornamelijk bij de bouw. “Het zal toekomstig met zo weinig bouwlocaties minder makkelijk gaan, maar er zijn nog best wel mogelijkheden om te bouwen voor Oostzaners. Kijk maar eens naar vier jaar terug. Toen zei de provincie overal ‘nee’ tegen. Na drie jaar, en vele gesprekken verder, wordt er al steeds vaker ‘ja’ gezegd. Er zal veel meer maatwerk moeten worden toegepast en creatieve oplossingen bedacht moeten worden, bijvoorbeeld ‘bouwen op vaders erf’. Ook woningbouw als er een bedrijf verplaatst wordt of weg gaat en als de appartementen gerealiseerd zijn, krijgen we doorstroming. Wij boren mogelijkheden aan, niet grootschalig, geen hoge torenflats, maar blijven wel zoeken en aanpakken wat mogelijk is. En er is nog wel wat mogelijk, zeker wel. We moeten niet denken in problemen, maar in oplossingen.” 

Festivals in ‘t Twiske

Wat ’t Twiske en de geplande festivals betreft, houdt zij vast aan haar standpunt: het gaat haar niet erom of er wel of geen festivals moeten komen. Het gaat haar om Afspraak is Afspraak. “Er zijn in 2020 afspraken gemaakt binnen het recreatieschap met alle participanten, daarbij was de hele raad betrokken. Volgens die afspraken mogen er maximaal vijf geluidsdagen per jaar zijn. Op basis van onder andere de inkomsten hiervan is de begroting van ‘t Twiske sluitend gemaakt. Iedereen was het hiermee eens, niemand protesteerde, maar nu blijkt dat bepaalde partijen zich niet aan de afspraken willen houden, Ik vind het dan wel zo netjes om hierover binnen het recreatieschap een gesprek te voeren om te kijken of je met elkaar tot andere afspraken kunt komen. Nu alles georganiseerd is, de ontwerpvergunning ter inzage ligt, reclame al volop gemaakt wordt, tickets al in de verkoop zijn, nu zouden wij als Oostzaan opeens moeten zeggen: we vinden het toch maar niet goed? Dat kan toch niet? Nee, we zouden ons compleet onbetrouwbaar maken als participant. Dat noem ik onbehoorlijk bestuur en daar werk ik niet aan mee.” Ze benadrukt dat zij uiteraard hartstochtelijk vóór bescherming van de natuur is. Daarom is zij ook vanuit haar passie voor de natuur Voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Landschap Noord Holland. 

Vakantiepark

Nog een discussiepunt: er wordt rondgebazuind dat er een grote camping of een vakantiepark in ’t Twiske wordt overwogen, maar dat is volgens Rosemarijn beslist niet aan de orde. “Het gaat uitsluitend over een aanvraag om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een minicamping met een paar lodges en alleen bij de Twiske Haven. Alles in miniformaat. De gemeenteraad heeft besloten dat de gemeente dit onderzoek moest betalen.” 

Op de vraag of zij de landelijke VVD-standpunten laat prevaleren boven de dorpsbelangen, kijkt ze compleet verbaasd op. “Natuurlijk gaat het mij om dit dorp! Als de belangen strijdig zijn met de landelijke VVD-standpunten, dan is dat maar zo, maar voor mij is er geen enkele sprake van dat ik welk ander belang dan ook zou laten prevaleren. Oostzaan is altijd al een eigenwijs dorp geweest. Het belang van de inwoners en ondernemers, de werkgelegenheid, de winkels, de voorzieningen, het onderwijs, kinderopvang enz. enz. dáár gaat onze aandacht naar uit!”

Zelfstandig blijven

Over de samenvoeging kan zij kort zijn: Oostzaan moet zelfstandig blijven. “Groter groeien is niet altijd een voordeel.” Ze benadrukt dat de korte lijnen, de aanspreekbaarheid, een groot goed zijn. Dat de bestuurders gekend worden en benaderbaar zijn. “Natuurlijk moeten de financiën op orde zijn, uitkijken dat we geen lastenverzwaring krijgen, maar verder denk ik aan bijvoorbeeld het gezamenlijk met andere gemeenten inkopen, aanbestedingen kunnen samen gedaan worden. Op ambtelijk niveau kunnen we samenwerken wat betreft regionaal inkopen voor het Sociaal domein, afval, en zo is er nog wel meer te bedenken…”

Hoe ziet de VVD Oostzaan in de toekomst? Of hoe zou je Oostzaan in de toekomst willen zien? “Over tien jaar zie ik Oostzaan nog steeds als een groene parel in een stedelijk gebied naast Amsterdam en Zaanstad, waar het heerlijk wonen is. Ik zou Oostzaan karakteristiek willen houden. Ik hoop dat het verenigingsleven blijft groeien en bloeien, dat we er met elkaar voor gaan, er voor elkaar zijn, en dat we in de zorg naar elkaar omkijken. Ik pleit voor een waardige menslievende samenleving waarin we elkaar iets gunnen.” 

Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Opa, vertel nog eens over vroeger' Nieuws 2 feb, 09:05
Afbeelding
Mobiel Media Lab politie komt naar Oostzaan Nieuws 1 feb, 17:39
Afbeelding
Recordaantal neushoorns gestroopt in Namibië Nieuws 1 feb, 09:04
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:14
Afbeelding
Compaen vergeet bonuskaart Sport 30 jan, 15:24
Afbeelding
Hoofdrol voor Rikkie Gieler bij concert Amicitia Uitgaan 30 jan, 14:01
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Dode dieren komen hier niet binnen Column 30 jan, 12:52
Afbeelding
De wereld een beetje mooier maken Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Samen muziek maken bij Excelsior Cultuur 30 jan, 11:20
Afbeelding
Gevarieerd zondagmiddagconcert Uitgaan 30 jan, 10:34
Afbeelding
Gemeente Oostzaan schenkt hospice Het Tij € 10.000,00 Nieuws 27 jan, 13:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.