Opa Theo (75) fluit soms drie wedstrijden per dag

Sport
Opa Theo.
Opa Theo. (Foto: aangeleverd)

Theo, geboren en getogen in Amsterdam, begon zelf op zijn achtste te voetballen. Zijn liefde voor het fluiten ontwikkelde zich echt op latere leeftijd toen zijn kleinzonen in Oostzaan een jaartje of  vijftien geleden begonnen te voetballen. En toen, net als nu, was er grote behoefte aan scheidsrechters. Via OFC volgde hij bij de KNVB een scheidsrechtercursus. Via online nieuwsbrieven van de KNVB blijft Theo op de hoogte van de nieuwste spelregels. Zijn conditie houdt hij op peil door ook nog eens drie keer in de week naar de sportschool te gaan. Theo, woonachtig met zijn vriendin in Zaandam, komt iedere zaterdag op de fiets naar Oostzaan.

OOSTZAAN - Bij de voetbalvereniging OFC zie je Theo Smit altijd op de zaterdagen fluiten bij de jeugd. En dat met zijn 75 jaar. Drie wedstrijden op een dag betekent dus soms wel meer dan drie uur actief op het voetbalveld. En de aandacht er continu goed bijhouden, want geen overtreding zal hem ontgaan. Veel jeugdige voetbalspelers zullen weten over wie we het hebben.

Theo is een strenge, rechtvaardige scheidsrechter. Hij let goed op de inworp, maar vooral vloeken of schelden wordt streng afgestraft. Regelmatig wordt een speler of zelfs de coach van het veld gestuurd. De thuisspelende teams kennen Theo en weten dit ondertussen goed. Soms heeft hij dan ook met gefrustreerde spelers te maken. Een van de redenen dat Theo nu de teams van zijn kleinzoons niet meer fluit. Die waarderen het niet als er op opa wordt gemopperd en willen hem daarvoor beschermen. Theo fluit alleen jeugdteams want het verbale geweld van de senioren teams vindt hij te gortig.

Het leukst vindt Theo het fluiten van zijn vaste teams. Het team van Opa Joop Colle en Michel (JO23) en de JO-18 ( team jongens onder 18) van de zaterdag. Opa Joop schrijft bovendien wekelijks een leuk wedstrijdverslag waarin Theo altijd bedankt wordt. Veel verdient Theo er niet mee; hij krijgt een paar consumptiebonnen. Hopelijk fluit deze top opa nog jaren voor de club.

Patricia van ‘t Hof