Alle reden om te juichen.
Alle reden om te juichen. (Foto: John van Geenen/Johnspictures.nl)

Helemaal wel voor Compaen

Sport

OOSTZAAN - Voor Compaen was het zaterdag tegen Inter Rijswijk helemaal wel. Te vaak was het dit seizoen tot dusver net niet, maar dit keer was er de overtuigende zege. Met drie nederlagen in vijf sets en een verlies van 1-3 met nipte verschillen smachtten de Oostzaanse volleyballers naar een probleemloze overwinning om met een trauma af te rekenen. Die kwam er in de achtste competitiewedstrijd. Compaen rekende af met psychologisch leed om die vervolgens bij de tegenstander te bezorgen. De Zuid-Hollanders, drie weken geleden in de bekerstrijd nog te sterk, zakten mentaal helemaal weg. De ‘fright night’, zoals het thema van het clubfeest later op de avond heette, begon wel heel vroeg voor de bezoekers.

door Marcel Vermeulen

Om dit te onderstrepen moest de libero na de derde set het gele shirt afgeven vanwege een mentale blessure. Ongeveer een derde deel van de Compaen-punten was het gevolg van fouten van de opponent, die vorige week nog met Zaanstad afrekende. Het gaat echter te ver om te stellen dat de uitslag louter aan het matige spel van Inter Rijswijk te wijten was. Het spel van Compaen wekte herinneringen op van het eerste jaar van een vorig topdivisieleven. Bij vlagen lukte alles. Dit was wat in de Engelse taal ‘flow’ genoemd wordt. Liefst 49 procent van de aanvallen was succesvol, terwijl slechts 12 procent mislukte.

De zege met 3-1 was absoluut een teamprestatie, waarbij David Bes en Calvin Ooms met scoringspercentages van 57 en 50 uitblonken. Aangestuurd door de setups van de toch nog maar 18-jarige Cris de Jong heersten de buitenaanvaller en diagonaalspeler in het luchtruim van Sporthal Oostzaan, terwijl er toch aan de andere kant van het net een hoogwaardig afweergeschut klaar stond. Zij konden ook zo domineren doordat de reputatie van Lars Ent hem vooruit gesneld is. Zijn uitblinkersrol van vorige week – 10 aanvalspunten en 12 bloks – zorgde er voor dat hij de middenblokkeerders aan zich bond, terwijl de daadwerkelijke inbreng van de lange Alkmaarder beperkt bleef.

In het achterveld was er het sturende werk van libero Jelmer Lubberts en de Griekse nieuwkomer Vaselis Mandilaris. Verder mag de inbreng van Milan Muijs niet onvermeld blijven. De reserve-diagonaal was bij zijn invalbeurten goed voor vijf aanvalspunten uit zes pogingen. Een fijn gegeven voor coach Sven Vermeulen, want hij beschikt weer over twee volwaardige spelverdelers en dat biedt mogelijkheden voor dubbele wissels. Kevin de Jong maakt bij de piratenclub de promotie van ‘vlaggenschip der vereeniging’, zoals het tweede team zichzelf noemt, naar het ministerie van marine.

In de eerste set waren er al de voortekenen dat het dit keer voor Compaen net wel zou worden. Met de kleinst mogelijke marge werd het nu wel Oostzaanse winst. Met vier verloren setpoints dreigde het doemscenario zich te continueren, maar gelukkig werd het 31-29. Opvallend hierbij was dat Vermeulen in deze periode vier middenblokkeerders gebruikte om de tegenstander te stuiten.

De tweede set verliep tot 15-16 in evenwicht, waarna aanvalsfouten Compaen opbrak (17-25).

In de derde en vierde set voerde de thuisploeg een show op. De trainingsarbeid, aan de hoge kant voor topdivisiebegrippen, en de urenlange voorbereiding van Sven Vermeulen betaalden zich met klinkende munt uit (25-12 en 25-16).

Compaen kende hiermee een uitstekende repetitie voor volgende week als de strijd tussen de Zaanoevers op het programma staat. Compaen-Zaanstad begint om 18 uur in Sporthal Oostzaan. Er zijn nog kaarten te verkrijgen. 

Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Een ruime boog Column 28 nov, 15:13
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Elke keer wilde Evert met Hennie dansen Algemeen 28 nov, 14:09
Afbeelding
Compaen toch niet in schaduw Zaanstad Sport 28 nov, 13:52
Afbeelding
Slopers Algemeen 28 nov, 13:47
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg in kerstmusical in Het Zonnehuis Cultuur 25 nov, 14:23
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Ondernemersleed Algemeen 23 nov, 08:39
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Onder het tapijt Algemeen 22 nov, 16:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.