Het grote Oranje, het Oostzaanse korfbaltalent Noor (18) gaat ervoor

Sport
Noor i actie.
Noor i actie. (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN – Noor van Duijvenbode hoopt dat ze wordt geselecteerd voor het nationale korfbalteam Onder 19, dat in april deelneemt aan het WK in het Belgische Gent. Er moeten nog een paar spelers afvallen, maar ze zit er tegenaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat de achttienjarige Oostzaanse zich in het oranje shirt mag hullen. En als het aan haar ligt wordt het ook niet de laatste keer, want ze heeft grote ambities. 

Door Marcel van Stigt

Ondanks haar nog jonge leeftijd is Noor van Duijvenbode al eens tot wereldkampioen gekroond. Het gebeurde vorig jaar in Tsjechië, waar het Oranje Onder 19 de beste was. Een basisplaats was voor haar niet weggelegd, maar ze viel wel in en heeft daarmee bijgedragen aan het binnenhalen van de wereldtitel. Het smaakt naar meer en over haar ambities is ze heel duidelijk: vaste kracht worden in Groen-Geel, de Wormer korfbalvereniging waarvoor ze uitkomt, én het grote Oranje halen. 

Korfbal is ooit ontstaan in Nederland en ons land is daar nog altijd het beste in. Alleen België slaagt erin aan te haken. Het is daarom geen toeval dat deze twee landen elkaar vrijwel altijd in de finales treffen.  

Ook in Oostzaan is korfbal een populaire sport. Liefhebbers kunnen zich aanmelden bij OKV en ook aan het schoolkorfbaltoernooi wordt enthousiast deelgenomen. Zo is het bij Noor van Duijvenbode begonnen. 

“Via vriendinnen ben ik bij het schoolkorfbal terechtgekomen”, vertelt de Oostzaanse. “Gewoon voor de gezelligheid. Maar het ging heel goed. Ik ben best groot en heb veel kracht. Daardoor gooide ik heel hard. ‘O, Noor gooit weer een bal!’, werd er dan geroepen en dan doken ze weg.” 

Dat Noor van Duijvenbode over meer dan gemiddelde kwaliteiten bleek te beschikken, viel op. Ze was inmiddels lid van OKV, maar kon doorstromen naar het hoger gekwalificeerde ZKV in Zaandam. Een mooi opstapje. Toch moest ze er wel goed over nadenken. “Ik vond het heel confronterend. Want ik moest kiezen: of gezellig bij mijn vriendinnen in OKV blijven, of op een hoger niveau uitkomen. Uiteindelijk heb ik voor mezelf gekozen. Ik word daar nog wel eens mee geplaagd, maar voor mijn vriendinnen is het geen probleem.” 

Ook ZKV heeft ze achter zich gelaten. Ze nam nog een treetje hoger en zit nu bij Groen-Geel in Wormer. Parallel daaraan loopt nu ook een carrière op regionaal en landelijk niveau. Noor is er trots op, maar achteroverleunen is er niet bij. Ze moet en wil nog stappen zetten om het hoogst haalbare te bereiken. “Bij Groen-Geel zit ik in het tweede team en nog niet vast in het eerste. Die vaste waarde wil ik wel worden. Maar ook hoop ik ooit het grote Oranje te halen. Ik weet wat nog beter kan. Mijn beste positie is in de aanval, of aangeven of zelf afmaken, maar ik mag wel wat meer mijn eigen kansen pakken. Verder ben ik af en toe te druistig, wil ik te snel gooien. Dan moet ik de spelsituatie wat beter doorzien. Ik ben dus nog niet uitgeleerd.” 

Noor van Duijvenbode heeft grote ambities.