After Party in het ICL na Amsterdam Marathon

Sport
Dennis Kollen (links) en Tonny Kiburg heten de deelnemers aan de Amsterdam Marathon alvast welkom.
Dennis Kollen (links) en Tonny Kiburg heten de deelnemers aan de Amsterdam Marathon alvast welkom. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Zondag 15 oktober meedoen aan de Amsterdam Marathon en na afloop meteen naar huis? Niet als het aan Tonny Kiburg ligt. Deelnemers uit Landsmeer en omgeving zijn dan vanaf 16.30 uur van harte welkom in het ICL. Samen met beheerder Dennis Kollen biedt hij een After Party om onder het genot van een hapje en een drankje op adem te komen en na te praten. 

door Marcel van Stigt

Tonny Kiburg is een enthousiaste loper, maar hij is ook dol op gezelligheid én hij houdt van organiseren. Een paar jaar geleden kwam dat alles samen toen hij de Landsmeer Marathon mogelijk maakte. Een parcours in zijn eigen woonomgeving, goed voor de vereiste tweeënveertig kilometers want want anders kun je niet van een marathon spreken, en na afloop een feestje. Het was een geslaagd initiatief. Reden genoeg om het te herhalen en het zelfs wat groter aan te pakken.

“Je werkt veertien weken naar de marathon toe - ik doe zelf ook mee - en na afloop wil je je verhaal kwijt, zit je nog vol adrenaline”, vertelt hij in onversneden Amsterdams, want hij is in de hoofdstad geboren. “Vandaar de After Party. In het buitenland gebeurt dat overigens vaak na een marathon, maar in Nederland niet.”

De bar van het ICL is voor Kiburg de meest voor de hand liggende locatie voor de nazit. Niet in de laatste plaats omdat hij er zelf vaak aanschuift en de beheerders kent. Dennis Kollen wilde meteen zijn medewerking verlenen. “Tonny heef me in zijn enthousiasme meegenomen. Het lijkt me heel gezellig en we zien wel wat het wordt. Iedereen is in ieder geval welkom.”

De populaire TCS Amsterdam Marathon beleeft dit jaar zijn zesenveertigste editie. Alle vijfenveertigduizend startbewijzen waren drie maanden van tevoren al vergeven. Niet eerder werd de deelnemerslimiet voor het loopevenement van Sportorganisatie Le Champion zo snel bereikt. Op zondag 15 oktober gaan twintigduizend hardlopers van start op de hele marathon, de Mizuno Halve Marathon trekt dit jaar eenzelfde aantal deelnemers en blijft daarmee de grootste halve marathon van Nederland. Voor de TCS 8 km staan vijfduizend deelnemers ingeschreven. 

Het Olympisch Stadion biedt plek aan vijftienduizend starters, de overige vijfduizend deelnemers gaan direct buiten het stadion van start op de Stadionweg. Na één kilometer komen de twee deelnemersstromen samen en volgen alle lopers vanaf het Vondelpark hetzelfde parcours. De finish is voor iedereen in het Olympisch Stadion. Een aantal liefhebbers uit en om Landsmeerder doet ook mee. Na afloop kunnen ze direct door naar het ICL.