TOB en De Dijk grootste voetbalclubs in Amsterdam-Noord

Sport
TOB blijft groeien.
TOB blijft groeien. (Foto: Aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN - TOB en De Dijk zijn voor de eerste keer allebei de grootste voetbalvereniging in Amsterdam-Noord. Dat blijkt uit een rondgang langs de tien voetbalverenigingen in dit stadsdeel. 

TOB en De Dijk (in 1999 ontstaan door een fusie van Rood Wit-A en Schellingwoude) nemen allebei momenteel met drieënvijftig voetbalteams deel aan de nieuwe voetbalcompetitie seizoen 2023-2024.

Vorig jaar had De Dijk nog met drieënzestig teams ingeschreven. Het worden er ieder jaar dus wat minder. TOB is aan een gestage groei bezig. TOB doet dit seizoen met drieënvijftig voetbalteams mee: tien jeugdteams, zevenendertig zaalteams (waaronder één jeugdteam JO19), twee seniorenelftallen en vier veteranenformaties. Bij het zaalvoetbal is TOB voor het vijfde jaar op rij de op één na grootste zaalvoetbalvereniging in heel Nederland. Men is inmiddels Drs Vijfje uit Groningen tot op twee teams genaderd.

Het is voor het eerst in de 76-jarige TOB-geschiedenis dat de vereniging uit Tuindorp Oostzaan de grootste voetbalclub in Amsterdam-Noord is geworden. Kadoelen doet dit seizoen met vierenveertig teams mee aan de KNVB-competities en passeerde De Volewijckers dat één team minder heeft. OSV doet dit seizoen met zesendertig teams mee, DRC met vierendertig, IVV met dertig en OFC met negenentwintig.

Bij de twee kleinste voetbalverenigingen in Amsterdam-Noord een opvallende verschuiving. HBOK uit Zunderdorp is De Meteoor met zestien tegen veertien teams gepasseerd. De Meteoor is nu de kleinste voetbalclub in Noord.

Had Amsterdam-Noord vroeger illustere namen als DWV, Sporting Noord, Oranje Zwart, NEC’75, KMVZ, NDSM, MVKV, ADM, IJboys, OZK, Blauwe Vogels en Flora Boys, anno 2023 zijn er nog ‘maar’ tien voetbalverenigingen over. Zij doen dit seizoen met driehonderdtweeënvijftig teams mee aan de competitie. Vorig jaar waren dat er driehonderdvijfenveertig.

De drie grootste voetbalclubs in Nederland zijn dit seizoen Koninklijke HFC uit Haarlem, Kampong uit Utrecht en AFC uit Amsterdam. Koninklijke HFC doet dit seizoen met maar liefst honderdeenentwintig voetbalteams deel aan de competitie, Kampong en AFC met ieder honderdzeventien.