Het Twiske decor van regionale finale jeugdcrosscompetitie

Sport
Mede-organisator Nicander is nog steeds een enthousiast hardloper.
Mede-organisator Nicander is nog steeds een enthousiast hardloper. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER – Goed voor de eigen naamsbekendheid en promotie voor Het Twiske. Atletiek Club Waterland heeft de prestigieuze finale van de regionale jeugdcrosscompetitie toegewezen gekregen en is om deze twee redenen zeer gedreven om hier op zaterdag 9 maart een succesnummer van te maken. Het startschot klinkt om 12.00 uur. 

Door Marcel van Stigt

De organisatie van een loopevenement kun je aan Atletiek Club Waterland blindelings en met een gerust hart overlaten. Dat mag blijken uit de vijf Twiskemolenlopen die daar jaarlijks zonder problemen en onder een grote belangstelling plaatsvinden. Een enorm leger vrijwilligers is dan op de been om het evenement in goede banen te leiden. Deze loop is heel populair onder atleten uit heel Nederland, en niet alleen vanwege het natuurschoon van Het Twiske waar ze doorheen lopen. 

Op zaterdag 9 maart is Het Twiske opnieuw het decor van een aansprekend evenement: de finale van de jeugdcrosscompetitie. In 1987 heeft deze onder het toeziend oog van ACW ook al in Het Twiske plaatsgevonden – er lagen toen pakken sneeuw op de route - en na het organiseren van enkele voorronden wordt de organisatie van het slotstuk nu opnieuw een ACW toevertrouwd. 

De jeugdcrosscompetitie wordt jaarlijks tussen november en maart in de regio’s Noord-Holland, Flevoland en Utrecht afgewerkt. Het zijn hardloopwedstrijden in de natuur, dus voornamelijk over gras en zand, en meestal ook nog op heuvelig terrein. Het Twiske leent zich hier natuurlijk uitstekend voor. De afstand van de cross varieert van 600 meter voor de allerjongsten tot maximaal 1500 meter voor de oudste pupillen. De oudste junioren lopen maximaal 5000 meter. 

Bij de cross zijn er drie voorronden, waaraan iedereen kan meedoen, en deze monden uit in de finale. Bij een goed individueel resultaat mogen deelnemers aan de finale meedoen. Voorwaarde is wel dat ze aan ten minste twee van de drie wedstrijden hebben meegedaan.  

De organisatie van de voorronden en finales wordt beurtelings aan een van de betrokken verenigingen gegund. Hier is toch wel wat prestige in het spel. Maar er komt wel wat bij kijken, dus als vereniging zeg je niet zomaar ja. Maar ACW doet dat nu wel, en volmondig ook. “Het is goed voor de naamsbekendheid van onze club en promotie voor Het Twiske”, aldus mede-organisator Nicander Kemper. “Bovendien viert het recreatieschap dit jaar veertig jaar Twiskebeheer. Er zit voor ons ook nog een voordeel aan vast. Als organiserende club krijgen we tien wildcards om aan de finale mee te doen.” 

De 41-jarige Nicander, zoon van oud-voorzitter Sjef en broer van trainer Diem, is nogal vergroeid met de club. “Vanaf mijn vierde ben ik al lid en door mee te helpen met de organisatie blijft de loop in stand. Mijn taak is het onder mee om de vergunningen te regelen en afspraken te maken met de mountainbikers; voor hen is een deel van hun parcours afgesloten. Als kind heb ik zelf aan deze loop meegedaan. Nu dat niet meer kan vind ik het wel zo leuk dat dit blijft bestaan. En dus werk ik hier graag aan mee.”