Hartverwarmend kerstproject in De Grote Kerk

Uitgaan
Maak je eigen kerststalletje.
Maak je eigen kerststalletje. (Foto: Pexels)

OOSTZAAN -  Nu de Kersttijd eraan komt heeft het Pioniersteam van de Grote Kerk in Oostzaan een super mooi plan bedacht: ‘Laten we de Kerststal een nieuwe impuls geven en een nieuwe betekenis.’ Dominee Sjaak Visser roept dan ook iedereen op om op 10 december van 15.00 tot 17.00 uur naar de Grote Kerk te komen om daar met elkaar aan deze nieuwe traditie te bouwen. Vaders en moeders, opa’s en oma’s met kleinkinderen, jeugd, jong of oud, iedereen is welkom.

Door: Barbara van Wijk

Het kerstfeest wordt dit jaar in Oostzaan heel bijzonder. Waarom? Het is dit jaar precies 800 jaar geleden dat de eerste kerststal op aarde in Italië verscheen. Franciscus van Assissië, een van de grootste Heiligen van de R.K. kerk, de zoon van een rijke textielhandelaar, deed na een moment van inkeer afstand van zijn luxe en van zijn welvarende leven en richtte zich op het geloof en koos voor soberheid en een leven waarin dieren de hoofdrol speelden. Precies in 1223 bouwde hij rond de Kersttijd een stal waarmee hij samen met de dieren de geboorte van Christus herdacht. Hij vroeg toestemming aan de paus om de stal tijdens de mis te mogen gebruiken en die kreeg hij. Hiermee was de Kerststal-traditie in de hele wereld een feit geworden.

‘De eerste kerststal verscheen 800 jaar geleden’

De Oostzaanse Grote Kerk wil deze traditie voor Oostzaan in ere houden en besloot om in de kerk leuke, ontroerende kerststalletjes te gaan bouwen, waarmee het eeuwenoude kerstgebeuren een stap in het heden zet en een plaatsje in ons eigen huis krijgt. Drie kunstenaars: Ineke Kan, Anke Breur en Frans ten Veen, staan klaar om te helpen en ideeën op te doen. De materialen die gebruikt worden zijn duurzaam: dennenappels, eierdozen, stenen, kartonnen doosjes, ijslolliestokjes enz. enz. Iedereen mag zelf het materiaal van zijn/haar keuze meenemen maar er is ook een voorraadje ter plekke beschikbaar.

Een levensgrote kerststal

Tegelijkertijd zal Pieter van der Woel creatief bezig zijn om een grote kerststal van 4 x 5 meter in de Grote Kerk te bouwen. Een echte, maar niet met levende wezens. Hij komt in de zijbeuk links, waar de vleugel normaliter staat. Pieter is voor de uitvoering van dit prachtige project op zoek naar boomstammetjes, liefst met schors. Wie kan helpen? In deze kerststal kan men gaan zitten op strobalen en genieten van de hartverwarmende kerstsfeer.

Meer informatie

Heb jij materiaal voor de kerststal? Meer informatie via: predikant@kpn.nl.