WSKZ-lezing over reuzesterren

Uitgaan
Reuzesterren.
Reuzesterren. (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN - Bij de Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek houdt dr. Rien Dijkstra op donderdag 22 februari een lezing over reuzesterren. De aanvangstijd is 19.45 uur. De bijeenkomst vindt plaats bij Vesta, Zuideinde 197. 

Wanneer sterren, met één- tot achtmaal de massa van de Zon, het einde van hun leven beginnen te naderen, veranderen ze in rode reuzen. Rode reuzen zijn extreem grote en heldere sterren die, wanneer op de plaats van de Zon neergezet, de planeten Mercurius, Venus, en zelfs de Aarde en/of Mars, zouden kunnen verzwelgen. Hogemassasterren (sterren van acht zonsmassa’s of meer) veran-deren in nog grotere rode superreuzen, die tot en met de baan van Saturnus zouden kunnen reiken. Een voorbeeld van zo’n rode superreus is Betelgeuse in het sterrenbeeld Orion, een ster die het einde van zijn levensduur nadert. 

Rode (super)reuzen zijn de voorlopers van relatief kleine hemellichamen, zoals witte dwergen, neutronensterren en zwarte gaten. In deze lezing wordt ingegaan op de eigenschappen van rode (super)reuzen, hun belangrijke rol in het heelal, en de wijze waarop deze enorme Goliaths uiteindelijk als supernova transformeren tot nietige Davids.

Voor de toegangsregeling zie website wskz.nl.