Steungezinnen bieden hulp aan vraaggezinnen in Opmeer

Algemeen
Een steungezin vangt een kind eens in de week of een weekend op.
Een steungezin vangt een kind eens in de week of een weekend op. (Foto: archief Rodi Media)

REGIO - Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: 'opvoeden doen we samen'. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.

De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken, onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen, afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is elke keer maatwerk. Buurtgezinnen wil voorkomen dat de problemen in een gezin verergeren en eraan bijdragen dat kinderen fijn opgroeien in hun eigen gezin. Een steungezin begeleidt altijd maar één vraaggezin.

Veilige plek

"Buurtgezinnen is een onafhankelijke stichting die zelf geen hulp of jeugdzorg biedt, maar fijne steungezinnen zoekt die andere ouders willen helpen en ontlasten en die een liefdevolle en veilige plek aanbieden voor kinderen uit een ander gezin", zegt Denise Wijnker, coördinator van Buurtgezinnen. "De vraaggezinnen geven zich vrijwillig op, omdat ze inzien dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bij de meesten is er sprake van een bepaalde mate van overbelasting en een klein sociaal netwerk. De overbelasting van ouders kan verschillende oorzaken hebben. Veelal zien we gezinnen of alleenstaande ouders met een zorgintensief kind, een ouder met burn-out, een ziekte of psychische stoornis. De overbelaste gezinnen worden vaak attent gemaakt op Buurtgezinnen door hulpverleners die al betrokken zijn, zoals de huisarts, het wijkteam, GGZ of via een intern begeleider op school."

Vraaggezin

Een moeder met twee pubers. Na een echtscheiding is ze in de gemeente Opmeer terecht gekomen, omdat ze daar werk vond. Ze heeft er nog geen kennissen of vrienden. Ze werkt fulltime en is soms ook nog op de avonden weg. "De kinderen zitten hierdoor veel alleen. Voor de jongste pakt dit niet goed uit. Hij hangt veel op straat rond als ze er niet is, met vrienden die geen goede invloed op hem hebben. Via Buurtgezinnen is er een steungezin gevonden; een echtpaar met volwassen kinderen die al uit huis zijn. Als zijn moeder lang moet werken, fietst hij daarheen in plaats van naar een leeg huis. Hij doet er zijn huiswerk en eet daar. Hij vindt het 'chill' om een tweede thuis te hebben."

Elkaar helpen

Buurtgezinnen merkt dat in deze regio de bereidheid om elkaar te helpen heel groot is. Veel steungezinnen melden zich aan, omdat ze zelf een stabiele thuissituatie hebben en ze tijd en energie over hebben om iets voor een ander te betekenen. "De gezinnen die wij aan elkaar koppelen, kennen elkaar meestal niet. We proberen altijd op zoek te gaan naar een steungezin in de buurt. Als ze in elk geval maar binnen dezelfde gemeente woonachtig zijn. Er gaat een zorgvuldig proces vooraf aan het maken van een match tussen twee gezinnen. Zodra ouders zich hebben aangemeld, ga ik als coördinator met hen in gesprek. In totaal vinden er twee kennismakingsgesprekken plaats. De belangrijkste vragen die worden gesteld zijn: aan wat voor soort ondersteuning hebben zij behoefte?, wat vinden ze belangrijk in de opvoeding?, wat verwachten ze van een steungezin? en wat kunnen zij eventueel doen voor het steungezin? Als dat helder is ga ik samen met de vraagouders op zoek naar een geschikt steungezin in de buurt. Dit gebeurt vaak via het plaatsen van een zoekprofiel via onze Facebook-pagina (Buurtgezinnen Opmeer)."

Steungezin

Een steungezin is een gezin met ervaren ouders die een gezin in hun buurt willen helpen. Ze krijgen daar geen geld voor. Is er een steungezin gevonden en is de kennismaking van beide kanten positief, dan maken de gezinnen onder leiding van de coördinator afspraken voor een proefperiode van twee maanden. Als die proefperiode voor beide gezinnen, ouders en kinderen, positief verlopen is, dan worden definitieve afspraken gemaakt. Deze afspraken worden zwart op wit vastgelegd in een contract. In dit contract staan ook de huisregels van Buurtgezinnen. Elk halfjaar bespreekt de coördinator met beide gezinnen of ze tevreden zijn over hoe het gaat. Steungezinnen hebben een belangrijke rol die soms moeilijk kan zijn, daarom worden zij op hun beurt ondersteund door Buurtgezinnen. Omdat de veiligheid van kinderen voorop staat, moeten steunouders een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) laten zien.

Onbepaalde tijd

"De ondersteuning is er in principe voor onbepaalde tijd", vertelt Denise. "Dat is juist zo mooi aan Buurtgezinnen. Het idee is dat tussen de gezinnen langdurige relaties ontstaan. Continuïteit is goed voor kinderen. Dan ontwikkelen ze zich beter. In de vraaggezinnen waar we mee te maken hebben, is al geregeld een breuk geweest. Bijvoorbeeld door overlijden of scheiding. Na de halfjaarlijkse evaluatie kunnen gezinnen stoppen of doorgaan. Een coördinator begeleid de gekoppelde gezinnen maximaal twee jaar."

Weer thuiskomen

Denise kan weer bij de gezinnen thuiskomen. "Daar ben ik ontzettend blij mee! Het is heel fijn om de gezinnen weer persoonlijk te mogen zien en spreken. De afgelopen periode werkten we evengoed door, maar dan op gepaste afstand. De eerste kennismakingsgesprekken vonden bijvoorbeeld telefonisch of via beeldbellen plaats. Zowel voor mij als de gezinnen is het veel prettiger om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Je bouwt toch een vertrouwensband op en men vertelt mij vaak hele persoonlijke verhalen. Als je met gezinnen aan de keukentafel kunt zitten krijg je een beter beeld en gevoel bij de mensen en zij bij mij!"

Hulp nodig?

In de gemeente Opmeer staan genoeg steungezinnen startklaar om te helpen. "Het grote probleem in deze regio is dat mensen niet zo gauw ondersteuning durven te vragen. Ze hangen niet graag ‘de vuile was buiten’. Het vraagt ook veel moed om om ondersteuning te vragen. Bij de meeste gezinnen waar wij bij betrokken zijn, is vaak al hulpverlening aanwezig. Het zou fijn zijn als gezinnen bij lichte problemen al hulp zoeken om het verergeren van problemen te voorkomen."

Buurtgezinnen.nl

Hulp vragen of aanbieden? Vraag- en steungezinnen kunnen zich aanmelden via www.buurtgezinnen.nl. Persoonlijk contact opnemen met de coördinator van Opmeer kan tel. of WhatsApp: 06-18461278 of denise@buurtgezinnen.nl.