Mara Leeuw (6) uit Opmeer laat lammetjes levenslicht zien

Algemeen
En het zoveelste lammetje is geboren...
En het zoveelste lammetje is geboren... ((Foto: aangeleverd))

Mara Leeuw is 6 jaar en erg behulpzaam. Als het aflammerseizoen is, staat de familie op scherp, want op elk tijdstip van de dag kan een lammetje worden geboren. Mara geeft sinds vorig jaar bijstand met lammetjes op de wereld zetten. Ook dit jaar is ze weer van de partij: “Pap, ik help wel even”.

De familie Leeuw heeft een schapenboerderij aan de Lage Hoek in Opmeer. “Schapen houden is voor ons meer een hobby”, vertelt Lucie (40). “Jeroen (43) is namelijk ZZP-er en ik werk elders in loondienst. We hebben 220 schapen. Het lijkt heel veel -is het nu ook wel, vanwege de tijd-, maar van de schapen kunnen wij niet leven. Die ‘doen we erbij’. Jeroen verzet het meeste werk met betrekking tot de schapen. De kinderen, Rico (11), Cas (9), Mara (6) en Yuna (4), zijn wel heel betrokken, maar helpen niet dagelijks. Ze komen helpen wanneer ze dat leuk vinden of heel soms wanneer we even een handje extra nodig hebben.”

Contrast

Helpen schapen op de wereld zetten is een flink contrast in deze periode van thuis zitten gamen, televisie kijken, vervelen en volledig met je neus in een mobiel zitten. Veel kinderen gaan door een moeilijke periode, muren komen op hen af, ouders zijn vervelend en de zin om echt iets te gaan doen ontbreekt vaak. Pfff, coronabesmettingen, coronamaatregelen, coronavaccinaties, alles heeft dag in dag uit te maken met corona.

Lichtpuntjes

De kinderen van Jeroen en Lucie zullen ongetwijfeld te maken hebben met de coronamaatregelen, maar hoe mooi is het om je ouders te helpen op de boerderij? Elke keer als er een lammetje geboren wordt... dat is toch een lichtpuntje van de dag? En er zijn er al heel wat geweest.

Lammetjes

Het aflammerseizoen is al een tijdje begonnen, dus er zijn al heel wat lammetjes geboren. “We hebben 220 schapen die bij de ram gegaan zijn, en nog wat dekrammen lopen”, zegt Lucie. “Er zijn inmiddels -sinds 5 maart- al ongeveer tweehonderd lammeren geboren. En we hebben er dus nog zeker 150 te gaan. We verwachten aan het eind van de rit meer dan 350 lammeren te hebben.”


Mara helpt haar vader een lammetje ter wereld brengen. (Foto: aangeleverd)

Onen

Ooien die lammeren werpen, moeten onen, een oud-Hollands woord dat soms nog door veehouders wordt gebruikt. Of de rest van de schapen lammeren weet Lucie niet. “Het kan zijn dat een deel, naar verwachting, niet drachtig is. Bij de laatste 120 zitten de ‘deven’, zoals we de schapen noemen die 1 jaar oud zijn, en voor het eerst lammeren. Die krijgen gemiddeld minder lammeren in een worp.”

Lammerentijd

De lammerentijd duurt bij de familie Leeuw ongeveer twee maanden, maart en april. “De bevallingen gaan dag en nacht door. Het is een bijzondere, mooie en intensieve tijd van het jaar. Mara helpt met de bevallingen, ook vorig jaar al toen ze 5 jaar was. Onze dochter was benieuwd of ze dat ook kon. Ze wilde graag papa helpen en vindt het leuk om te doen. Het is wel zo dat papa eerst even controleert of het lam goed ligt, zodat Mara het lam eraf kan halen.”

Leuk om te helpen

En wat vindt Mara er zelf van om lammetjes op de wereld te zetten? “Ik vind het heel leuk om papa te helpen met de lammetjes.”

Kraamkamer

De lente is begonnen en dat is te voelen en te zien bij de schapenboerderij. Menig lammetje dartelt rond. De boerderij is één grote kraamkamer. “De boerderij openstellen om lammetjes te kijken, dat doen we niet, ook in deze tijd is dat zeker geen goed idee. We willen het beste voor onze dieren en zijn gesteld op wat rust voor de (drachtige) schapen en hun pasgeboren kroost”, laat Lucie weten.

Trots

Jeroen en Lucie zijn apetrots op hun jonge ‘verloskundige’. “Mara is, samen met Jeroen, voorlopig nog wel even bezig met lammeren. Ze zal in de toekomst vast nog wel helpen met lammeren, maar dan net als ons, als hobby. Mara ziet zichzelf wel voor de klas staan, want ze wil graag juf worden.”


Mara met haar lammetje. (Foto: aangeleverd)

Mara helpt haar vader een lammetje ter wereld brengen.
Mara met lam.