Een blik in de Weeggeefshop met Oekraïense vrijwilligers
Een blik in de Weeggeefshop met Oekraïense vrijwilligers (Foto: Aart Tóth)

Weggeefshop voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

REGIO/CASTRICUM – Op het Kooiplein in Castricum zit sinds kort een ‘Weggeefshop’ voor Oekraïense vluchtelingen. Deze is voor Oekraïners, die in de regio onderdak hebben gevonden bij gastgezinnen of een gemeenschappelijke opvang. In deze ‘kringloopwinkel’ hoeven de klanten niet te betalen: kleding, speelgoed en schoeisel is helemaal gratis. 

Door: Aart Tóth

Vera Fetisova en Jacqueline de Graaf-Buur vonden dat er wel wat meer gedaan kon worden, buiten vriendelijk welkom en opvang voor de vluchtelingen. Vera kan tolken, als oorspronkelijk Russische die al jaren in Castricum woont. Oekraïners spreken Russisch, omdat de Russische taal een verplicht vak op school was in de Sovjettijd, toen vele Balkanlanden onder de Sovjet-Unie vielen.

Het pand is gratis ter beschikking gesteld door Cambium Holding. Vera is blij op deze manier iets te betekenen voor Oekraïners in de regio. Want Oekraïense vluchtelingen uit heel Noord-Holland boven Noordzeekanaal zijn welkom.

Inleverstop

Intussen hebben ruim 50 Oekraïense vluchtelingen in Castricum onderdak gevonden. Het betreft veelal vrouwen en kinderen, omdat de mannen zijn achtergebleven om dienst te verrichten in het leger. Veel daarvan zijn opgevangen door Vera en Jacqueline. Een deel van de dames helpt in de Weeggeefshop met het sorteren van kleding en ophangen per maat. Dat ophangen zorgt nog wel voor hilarische taferelen als een gratis gekregen kledingrek het begeeft. Het aanbod is gigantisch. Er is ook al kleding naar Oekraïne getransporteerd. 

Kritische noot wat betreft de ingeleverde kleding: lever alleen knappe kleding in. “Ook Oekraïners willen er knap bijlopen. Breng kapotte kleding dus naar de textielbak, dat scheelt ons veel werk,” aldus Jacqueline. 

Spullen Oekraïense vluchteling doneren
Er is een norm aanbod van spelletjes, puzzels en meer. (Foto: Aart Tóth)

Dat Jacqueline graag de handen uit de mouwen steekt wordt duidelijk, als ze vertelt dat bepaalde zaken vanwege bureaucratie te lang duren. Zo zijn er nogal wat vluchtelingen die dolgraag de Nederlandse taal willen leren, maar de registratie daarvan verloopt traag. Slagvaardig is Jacqueline daarom zelf vast begonnen om gemotiveerde Oekraïners Nederlands te leren.

Fietsen

De veelal vrouwelijke vluchtelingen willen zich graag verplaatsen in het dorp. Daar zijn damesfietsen voor nodig. En dan vooral kleinere fietsen; Oekraïense vrouwen zijn immers wat kleiner dan Nederlandse. “Ook kinderfietsjes zijn welkom,” vertelt Jacqueline, “Intussen hebben we al contact met de Castricumse inzamelaars van gebruikte fietsen, Wim van Vliet, Gerard Castricum en Cees Zonneveld, die ons daarbij gaan bijstaan.” Daarnaast is er behoefte aan stevige kledingrekken en kleine magazijn- of winkelrekken. Kleerhangers zijn ook welkom.  

Openingstijden

De kringloop is open op maandag en woensdag van 15.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur. Meer info op www.uaid.nl. Blijf op de hoogte via Facebook ‘Gratis kringloop voor Oekraïense vluchtelingen

Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Komt het knarrenhof nog in Opmeer? Algemeen 15 jun, 10:41
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Golfen voor Dorcas met de Lionsclub Opmeer-Medemblik Algemeen 14 jun, 15:00
Afbeelding
Burgemeester opent Landbouwshow Opmeer Algemeen 14 jun, 13:27
Afbeelding
VVS’46 4 kampioen Algemeen 14 jun, 11:05
Afbeelding
Dijkgraaf Luc Kohsiek zwaait af Algemeen 13 jun, 16:15
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Waar zijn sommigen mee bezig in Medemblik? Algemeen 9 jun, 06:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Opmeer

Op Rodi Opmeer volg je het laatste nieuws uit Opmeer. Rodi Opmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Opmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Opmeer in je mailbox.